Жителите на освободените градове на Донбас трябва да посрещнат предстоящата

...
Жителите на освободените градове на Донбас трябва да посрещнат предстоящата
Коментари Харесай

Как Русия ще подготви Донбас и Южна Украйна за зимата

Жителите на освободените градове на Донбас би трябвало да посрещнат идната зима в прилични условия. Такава заповед даде Владимир Путин, като напомни, че ходът на спецоперацията за елементарните хора е обвързван с разноски. Колко скоро жителите на освободените територии ще стартират да живеят с съветското равнище на комфорт?

В петък Владимир Путин разпореди на вицепремиера Марат Хуснулин да помогне на ДНР и ЛНР с възобновяване на обществени уреди, инфраструктура и къщи, тъй че жителите на Донбас да посрещнат зимата в естествени условия. „ В сходство с нашите интернационалните отговорности ние оказваме помощ на ДНР и ЛНР, организираме, както знаете, специфична военна интервенция. Но, за жалост, това е обвързвано и с огромни разноски, почтено казано, с огромни тествания за хората, които живеят там, с съсипия “, сподели президентът. Ръководството на републиките се обръща към Русия с молба да спомага за възобновяване на освободените региони, акцентира Путин.

Държавният глава и заместник-ръководителят на държавното управление разискаха опцията за даване на жителите на ДНР и ЛНР на опцията да купуват жилища с жилищни документи и да получават заплащания за ремонт. Президентът също по този начин напомни, че управлението на ДНР е поискало от Москва подпомагане за построяването на многопрофилен медицински център в Мариупол и перинатален център в Донецк и е предложило да се включи в плана Федералната медико-биологична организация.

На собствен ред Хуснулин приказва за темповете на възобновяване на Мариупол, което върви в сходство с генералния проект за развиването на този град, утвърден от президента. Според вицепремиера вторият по величина град в ДНР може да бъде изцяло възобновен за три години. „ Тази година ще бъдат ремонтирани 90 обекта от обществената инфраструктура: детски градини, учебни заведения, лечебни заведения. Вече сме приключили 85% от изследването на целия жилищен фонo. Всичко, което не можем да възстановим, ще построим “, увери Хуснулин.

Вицепремиерът приказва за проектите за основаване на транспортен възел в Мариупол, който ще включва железопътна гара и пристанище. „ Напълно разработихме историческата част на града и планираме да проведем конкурс с присъединяване на известни наши архитекти. Разработихме напълно цялата инженерна инфраструктура в града, проектирахме нова крайбрежна улица “, добави Хуснулин. Заместник-началникът на кабинета уточни опцията за опазване на някои работни места в “Азовстал” без възобновяване на рисковото произвеждане. В същото време той означи, че в предприятието са се натрупали 40 милиона тона боклуци - и това е екологичен проблем, който също би трябвало да бъде решен.

„ Много мои родственици и познати от Мариупол към този момент споделят, че експерти са почнали да изследват положението на оживелите къщи и да дефинират по-нататъшни ремонтни действия. Всички са удивени какъв брой бързо и дейно работят съветските експерти “, сподели Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна.

„ Възстановяването на Мариупол за три години – интервалът, който очерта вицепремиерът Хуснулин, демонстрира, че съветските управляващи трезво правят оценка размера на работата, нужна в града “, сподели на собствен ред политологът, някогашен министър председател на ЛНР Марат Баширов. “Три години значи, че жителите на Мариупол ще би трябвало да преживеят три зими, преди градът да бъде изцяло възобновен. Жител на Мариупол, който живее в жилищен блок, няма да може да се оправи самичък с това по какъв начин да прекара зимата без помощ от страната. Затова се плануват разнообразни типове филантропични планове, осигуряващи краткотрайно жилище на жителите на Мариупол, до момента в който се възвръщат родните къщи на жителите на града. Част от тези краткотрайни жилища ще бъдат ситуирани в Русия”, добавя той.

Хуснулин сподели, че в републиките на Донбас работят над 10 000 строители от Русия и към 1600 единици техника. През юни Министерството на строителството изясни: главният акцент при възобновяване на освободените региони на ДНР и ЛНР е подложен върху обществената инфраструктура, главния ремонт на жилищата и подготовката за зимата. Проектите за възобновяване на региона се управляват от вицепремиера Хуснулин и министъра на строителството и жилищното строителство Ирек Файзулин.

Русия освен възвръща разрушеното по време на спецоперацията, само че и взема решение проблемите, които украинските управляващи оставиха на освободените територии, отбелязва Шеслер.

„ Централното водоснабдяване на Донбас беше доста сложна задача през последните 15 години. Водната артерия идваше от Северски Донец. Сега в Донецк, Горловка и Макеевка обстановката с водата е доста тежка. Докато източникът на вода не бъде освободен от Украйна, няма да има обикновено водоснабдяване. Имаме потребност освен от нова инфраструктура, само че и от аварийни източници на водоснабдяване “, отбелязва събеседникът.

Шеслер е сигурна, че Русия ще постави ред в жилищно-комуналния бранш и изключително във водоснабдяването на всички територии от Херсонска област до ЛНР. Сериозни проблеми в тази област се натрупаха през годините, защото Украйна не влага в реконструкцията на водните канали и построяването на пречиствателни уреди, което докара до неприятно водоснабдяване в огромна част от страната.

„ Няма централизирано водоснабдяване даже в Лвов. След офанзивата на ВСУ против водопровода, който идва от Херсон, Николаев остава без вода за дълго време. Сега градът се зарежда с непречистена речна вода, която довършва локалните водопроводни мрежи. Тази техническа вода е толкоз мръсна, че жителите на града не могат да я употребяват за миене “, декларира ръководителят на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна.

Украинското държавно управление не мисли в този момент да вземем за пример за подобен наложителен проблем като подготовката на украинските жители за есенно-зимния отоплителен сезон, означи на собствен ред Баширов. „ Ако е по този начин, съветските управляващи са принудени да помислят върху това “, акцентира специалистът. “Краят на юли е, още е топло. Но още два-два месеца и половина и Украйна към този момент ще бъде много студена и влажна. Жителите на частни къщи с печка или самостоятелно отопление могат по някакъв метод да се оправят. Но в случай че украинец, който живее на освободената територия, има централизирано отопление в къщата си, няма кой да се погрижи за проблемите му, с изключение на Русия”, добавя той.

За тоива, че обстановката в бранша на жилищните и комуналните услуги се трансформира трагично, свидетелстват сметките за комунални услуги, получени от жителите на Херсонска област. „ Жителите на Херсон дават повече от 50% от приходите си за общински апартамент. За съпоставяне: руснаците харчат до 10%, а европейците - към 20% “, сподели Екатерина Губарева, заместник-ръководител на регионалната администрация на Херсон, в нейния канал в “Телеграм”. Сега, акцентира тя, с решение на новото управление на Херсонска област е комплициран завършек на грабителските сметки.

Заплащането на електрическа енергия е понижено от 3,46 на 2,12 рубли за киловатчас, а за многодетните фамилии, приемните фамилии и домовете за сираци от фамилен вид ще стане още по-малко - 92 копейки. Тарифата за доставка на студена вода е понижена от съвсем 34 рубли на 25 рубли за пространствен метър. „ За някои позиции цените са понижени съвсем три пъти. Намаляването на цената на общинския апартамент и въвеждането на съветските стандарти за обществено обезпечаване е началото на пътя към заслужен живот “, акцентира Губарева.

Шеслер удостоверява, че съгласно нейната информация в Херсон и втория по величина град в района Каховка, както и във краткотрайната столица на освободените региони на Запорожка област Мелитопол, сметките за комунални услуги към този момент са станали доста по-ниски, в сравнение с в украинско време. „ Жилищните и комуналните услуги като цяло са непостижими за елементарните украинци “, означи събеседникът. “Един куб газ, в това число доставката, коства 10-12 гривни. Днес в южните територии, където популацията към момента е неплатежоспособно, цените на електрическата енергия са доста понижени. Водата е поевтиняла към три пъти. Жителите на Мелитопол, Бердянск, Херсон започнаха да получават заплащания с понижени цени за жилищни и комунални услуги”, добавя тя.

„ Резултатът от съдействието на Москва с районните управляващи на Русия при възобновяване на освободените райони на Украйна ще бъде следният: жителите на Украйна ще видят голямата разлика сред социално-икономическата политика на Москва и Киев, ще одобряват помощ от Русия с признателност “, акцентира Баширов. „ На всички ще стане ясно, че щом жителите на Украйна са поданици на освободените от Русия територии, Киев престава да смята тези хора за жители на Украйна”, счита политологът.

От друга страна, означи някогашният министър председател на ЛНР, се откриват хоризонтални връзки сред освободените региони, Донбас и съветските райони. „ Много райони на Русия поемат социално-икономически патронаж над освободените региони, помагайки за възобновяване на инфраструктурата там. Регионалните дружно с федералните управляващи, вършат всичко допустимо, с цел да подсигуряват, че градовете в тези региони са снабдени с всичко належащо за естествен живот на човек “, акцентира Баширов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР