Жителите на осем села около Първомай излязоха тази сутрин на

...
Жителите на осем села около Първомай излязоха тази сутрин на
Коментари Харесай

Бунт срещу клането на прасетата в Пловдивско. Недоволството расте и в страната

Жителите на осем села към Първомай излязоха тази заран на митинг в село Крушево против разпореждането на Областната епизоотичната комисия - Пловдив да бъдат изклани всички свине от персоналните им стопанства, съобщи Българска телеграфна агенция. Тези обитаеми места влизат в 20-километровата зона от откритото огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в село Белозем, което постанова клането на животните в този периметър.

Срокът за доброволното нулиране на поголовието в персоналните стопанства изтича през днешния ден, след което ще бъдат подхванати ограничения за тяхното наложително умъртвяване.

Като мотив протестиращите показаха, че досега на нито едно от животните им не е взета проба за съществуване на АЧС, не е осъществен и списък на прасетата, което е належащо за обещаните компенсации.

В наличието на кмета на община Първомай Ангел Папазов хората желаеха пролонгация от най-малко 3 месеца, до момента в който преминат летните горещини.

Протестите против всеобщото умъртвяване на домашните свине не престават в Пазарджишко и в Сливенско.

В Пазарджик приготвят митинг за 16 ч. макар отлагането със седмица на насилственото очистване на домашните свине в региона поради африканската чума. Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите нощес период Министерство на земеделието да анулира заповедта за заличаване на домашно отглежданите свине. В противоположен случай уредникът на митинга Валентина Василева разгласи, че ще блокират страната.

Според кметовете на селата в региона, в обещанията, дадени през вчерашния ден от земеделския министър за финансова помощ на стопаните със заден двор, няма конкретика и изясненост. Кметовете на обитаемоте места желаят да знаят:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР