Жителите на Нови Хан се обявиха против добива на инертни

...
Жителите на Нови Хан се обявиха против добива на инертни
Коментари Харесай

Жителите на Нови Хан са против добива на кварцов пясък в лесопарк Побит камък

Жителите на Нови Хан се оповестиха срещу добива на инертни материали в лесопарк " Побит камък ". Това стана ясно след среща-обсъждане на хората от региона и общинската администрация с концесионера на плана, който планува рандеман на 80 хиляди тона кварцов пясък на повърхност от 67 декара в землището на селото.

Нови Хан, Елин Пелин

Недоволството на месните хора идва от обстоятелството, че преди три дни в лесопарк " Побит камък " влезнали багери и почнали да копаят.
Петко Костов, кмет на село Нови Хан: " Всички в община Елин Пелин са срещу добива на този кварцов пясък, тъй като това ще унищожи преди всичко природата. Но второ място инфраструктурата и на всичкото от горната страна е рисково за здравето на хората. "
Според кмета на селото първите къщи от вилната зона на Нови хан се намират на не повече от стотина метра от кариерата. На 600 метра по въздух пък има цялостен комплекс от затворен вид, където живеят към 1300 индивида и към 200 дребни деца.
Христина Маринова, притежател на парцел в региона: " Това значи, че тези деца не могат да останат там да живеят. На 600 метра разстояние от такава кариера, където се добива кварцов пясък, богат на силициев диоксид, от който е потвърдено, че се разболяваш от доста тежко заболяване. " Методи Тошкин, притежател на парцел в региона: " Хората са си закупили жилища наоколо до лесопарк. Те не са си закупили жилища наоколо до кариера. "
От компанията концесионер обявиха, че след експоатацията на находището горският фонд ще бъде възобновен и няма да има последици за хората в региона.
Люба Кожухарова, ръководител на Управителния съвет на компанията концесионер: " Това, което ни е докладвано от нашите експерти, е че дистанцията по въдушна линия е на два километра. А по път на 6 километра. Т.е. няма никаква заплаха за здравето и живота на хората. И дано не забравяме, че това е промишлен минерал - кварцов пясък, който се употребява за пречистването на нашата питейна вода. "
От локалната администрация са безапелационни, че ще подхващат всички законови ограничения, с цел да не разрешат добива на кварцов пясък в региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР