Жителите на норвежки остров, където слънцето не залязва през 69

...
Жителите на норвежки остров, където слънцето не залязва през 69
Коментари Харесай

Жителите на норвежки остров искат "безвремие" от 18 май до 26 юли

Жителите на норвежки остров, където слънцето не залязва през 69 дни от годината, желаят " безвремие " и по-гъвкави учебни и работни часове, с цел да се възползват оптимално от дългите летни дни, съобщи " Асошиейтед прес ".

Хората от остров Сомарьой упорстват да се освободят от обичайните работни часове и " стандартното отчитане на времето " през интервала от 18 май до 26 юли, когато слънцето не залязва, съобщи през вчерашния ден локалният гражданин Кйел Ове Хвединг.

Хвединг се срещна този месец с норвежки народен представител, с цел да показа петиция, подписана от десетки поданици на острова, в поддръжка на концепцията той да бъде разгласен за " свободна от астрономическо време зона ". На срещата са разисквани и всички на практика и законови спънки пред това да не се обръща внимание на часовника.

" Малко е налудничаво, само че в това време е доста съществено ", сподели Хвединг. Сомарьой, който е ситуиран на север от Северния полярен кръг, е напълно на мрачно от ноември до януари.

Идеята зад " свободната от астрономическо време зона " е, че неспазването на часовото време ще улесни жителите на острова, изключително студентите, чиновниците и служащите да се възползват от скъпите месеци, когато е единствено ярко.

Да нямаме часовници " е отлично решение, само че ние евентуално няма да станем напълно зона, свободна от астрономическо време, защото ще е прекомерно комплицирано ", съобщи Хвединг. " Поставихме обаче времето като предмет на полемики и можем да получим по-голяма еластичност (...), с цел да се приспособим към дневната светлина ", добави той. " Идеята е също по този начин да се успокоим. Виждал съм хора, които са уплашени, защото са притиснати от времето ", твърди Хвединг.

Разположен на запад от Тромсьо, островът има население от 350 души, а главен занаят са риболовът и туризмът. Миналата година Финландия лобира за анулацията на лятното часово време, откакто гражданска самодейност събра над 70 хиляди подписа. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР