Жителите на най-малкото село в община Враца - Мало Пещене,

...
Жителите на най-малкото село в община Враца - Мало Пещене,
Коментари Харесай

Село със 17 жители поиска референдум за разкриването на кариера

Жителите на най-малкото село в община Враца - Мало Пещене, желаеха референдум във връзка разкриването на кариера за рандеман на индустриални материали до селото. С непрекъснат адрес тук са регистрирани едвам 17 души, които са безапелационни, че кариерата ще унищожи природата. През идната седмица Общинският съвет във Враца ще реши дали и по кое време ще се организира референдума.

Мало Пещене, Враца

Макар че село Мало Пещене по документи има единствено 17 поданици, в него съвсем няма изоставени къщи, споделят локалните. Деца и внуци се връщат през почивните дни и ваканциите, в региона се развива екоземеделие и селски туризъм. Находището, поради което ще се прави кариера, обаче е единствено на 250-300 метра от последните къщи.
Иван Стоянов, кмет на с. Мало Пещене: Имаме къщи, закупени от американец, от англичани - двама-трима, от софиянци, от врачани, при нас е доста комфортно за отмора, безшумно и умерено. Те ни дават обещание, че няма да има звук. Може ли да работи тежка техника, верижна, кранове, самосвали - и да няма звук? Пепа Генадиева: Тук ще минават огромни камиони, ще ни съсипят пътя, моста няма да издържи, ще ни съборят къщите от трусовете. Това ни тревожи, че ще замърсят въздуха най-много.
Новата кариера няма да донесе нито работни места за локалните, нито някакви други вероятности за развиване, а само ще унищожава, считат хората.
Малена Христова: /Страшна тишина, единствено птици пеят тук!/ - Да, огромна истина е това, още е февруари, а заран като стана, тук е парадайс, ария на какви ли не птици. Но стане ли тази кариера, това към този момент го няма.Росица Стоянова: В диаметър от 25 км няма никаква индустрия и внезапно в най-хубавото и чисто село ще дойдат да вършат кариера. Но няма да се предадем, ще се борим до дъно. Иван Стоянов, кмет на с. Мало Пещене: Ние сме пострадали и по тази причина желаеме ние да си решаваме ориста, а не някой различен.
След митинг в края на предходната година локалните хора съумяха да спрат към този момент процедурата по предоставяне на концесия за рандеман на глауконитови пясъчници. Те са решени да се борят до дъно, с цел да запазят родното си село и неповторимата природа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР