Жителите на молдовския район Тараклия, в който живеят близо 24

...
Жителите на молдовския район Тараклия, в който живеят близо 24
Коментари Харесай

Българите в Тараклия искат да изградят паметник на Левски

Жителите на молдовския регион Тараклия, в който живеят близо 24 хиляди българи, желаят подпомагане за издигането на монумент на Апостола на свободата Васил Левски.

Това стана ясно от днешното посещаване на ръководителя на районния съвет Иван Паслар, който беседва с кмета на Русе Пенчо Милков.

Идеята бе призната с възторг, като Милков настоя към Община Русе да бъде изпратена подробна информация с параметрите на плана, тъй че да бъде проведена осведомителна акция измежду заинтригуваните да оказват помощ. Председателят на региона показа, че към този момент е открит каменен материал, както и български ваятел, който е подготвен да създаде монумента.

„ Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да повдигнат този монумент “, съобщи Пенчо Милков. Той пое ангажимент да запознае с концепцията и народните представители от Русе и общинските съветници.

Тема на диалог стана и обичайният за Тараклия фолклорен фестивал, който се случва всяка трета неделя от месец септември. В него се събират обединения от цяла Молдова, като Паслар насочи специфична покана за присъединяване към русенските певчески, танцови и театрални сформира.

Русе и Тараклия имат общ воин – майор Олимпи Панов, роден в Тараклия и разстрелян край града при военния прелом през 1887 година Това даде мотив да се обсъдят благоприятни условия за взаимно отбелязване на паметта му. Иван Паслар беседва и с шефа на едноименното русенско учебно заведение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР