Жителите на много райони на Истанбул организираха протест на тенджерите

...
Жителите на много райони на Истанбул организираха протест на тенджерите
Коментари Харесай

Истанбул протестира след решението за нови избори за кмет

Жителите на доста региони на Истанбул проведоха " митинг на тенджерите " по отношение на решението на Централната изборна комисия да анулира изборите за кмет, които бяха извоювани от опозиционния претендент Екрем Имамоглу, съобщи БГНЕС.
Както по-рано съобщи представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), ЦИК на Турция вярно е решила да анулира изборните резултати за кмет на Истанбул, който Имамоглу завоюва, а повторните избори са планувани за 23 юни. Според него анулацията на резултатите от изборите се дължи на обстоятелството, че някои членове на изборните комисии в изборните секции не са държавни чиновници.
" Решението за образуване на нови избори е направено заради обстоятелството, че някои членове на изборни комисии в изборните секции не са държавни чиновници и тъй като 22 протокола са празни и не са подписани. Решението на Върховния изборен съвет потвърждава, че сме прави и настоящето съвещание [на Съвета] също реши да лиши определения кмет Екрем Имамоглу от мандата му ", гласяха думите на представителя на ПСР, който е представител на турския президент Реджеп Ердоган.
Турски жители, живеещи в разнообразни елементи на Истанбул, в това число кварталите " Бешикташ ", " Кадиккьой ", " Сисли ", посрещнаха решението на ЦИК с митинги и блъскане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22:00 часа през вчерашния ден (6 май) в доста региони на града. В митингите се включиха водачи, натискащи клаксоните на колите си.
Точно същата реакция, която публицистите нарекоха " гражданска война на тенджерите ", се наблюдаваше в цяла Турция по време на месец и половина митинги през 2013 година по отношение на проектите на управляващите да застроят парка " Гези " в центъра на Истанбул. След тези митинги, които отприщиха и измененията в ръководството на Турция, Ердоган се закани да направи казарми на мястото на " Гези ". Кадрите в този момент посочваха по какъв начин поданици на истанбулските квартали отварят прозорци и балкони, чукат по саксии, бият по тигани, в някои жилища непрекъснато угасват и възпламеняват светлините в жилищата си. Според информация от обществените мрежи, група от няколкостотин протестиращи се е събрала в региона на Бешикташ. Те са скандирали лозунга на опозиционната Републиканска национална партия (РНП) " Право и правдивост ".
Де факто кметът на Истанбул Екрем Имамоглу осъди решението на най-висшия изборен орган в Турция за повторното осъществяване на кметски избори в града, наричайки го " предателско ". Имамоглу се обърна към хиляди поддръжници в центъра на Истанбул след решението, като сподели: " Те се пробват да върнат изборите, които спечелихме... Може би в този момент сте смутени, само че в никакъв случай не губите вярата си. "
За първи път от 1994 година опозиционната РНП завоюва кметските избори в най-големия град в Турция, Истанбул и турската столица Анкара. Кандидатите ѝ също завоюваха и в други огромни градове като Измир и Анталия. Като цяло на 31 март ръководещата ПСР завоюва общинските избори в Турция, чиито претенденти получиха 44,33% от гласовете против 30,12% от претендентите от РНП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР