Жителите на много населени места във Варненско са принудени да

...
Жителите на много населени места във Варненско са принудени да
Коментари Харесай

В много общини във Варненско не достигат аптеки

Жителите на доста обитаеми места във Варненско са принудени да пътуват десетки километри, с цел да си купят медикаменти. Причината – в множеството общини в региона не доближават аптеки.

Ситуацията е най-сериозна в община Ветрино, където повече от година няма настояща аптека. Последният работещ обект за продажба на медикаменти там затвори по време на коронавирус пандемията поради нерентабилност, разкри пред Дарик кметът на Ветрино Димитър Димитров.

В общинския център сега работи само една дрогерия, която е клон на огромна фармацевтична верига, и доставя медикаменти по поръчка. Към момента няма интерес за откриване на аптека. В състава на община Ветрино влизат 10 обитаеми места с общо население над 5000 поданици. За да си купят нужните медикаменти, на локалните им се постанова да пътуват до Девня, Провадия или Нови пазар.

Подобен е казусът и в община Аврен. Населените места там са 17 с общо към 10 хиляди души население. В региона има единствено една аптека - в най-голямото село – Приселци, ситуирано на основния път Варна-Бургас. От години в общинския център няма обект за продажба на лекарства, посочикметът Емануил Манолов.

Докато в множеството общини на Варненска област не доближават аптеки, в регионалния център Варна има остатък от обекти за продажба на лекарства. В морската столица има работещи 159 аптеки, при нужен най-малко от 106.

Необходими са и законодателни промени, с цел да се подтиква откриването на аптеки в дребните общини. Би следвало и общините да бъдат ангажирани по-сериозно с казуса, счита регионалният шеф Марио Смърков.

Кметът на Аврен Емануил Манолов пък е на мнение, че разкриването на аптеки в по-малките обитаеми места би трябвало да се дотира от страната.

На всеки 3230 души би трябвало да има най-малко една аптека, стана ясно при приемане на Областна аптечна карта. В страната няма критерии какъв брой пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е дистанцията сред обектите за търговия с медикаменти. Равномерно разпределение на аптеките е една от задачите на Националната аптечна карта, която следва да бъде въведена.

- в прикаченото аудио.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР