Жителите на малко градче в североизточния австралийски щат Куинсленд са

...
Жителите на малко градче в североизточния австралийски щат Куинсленд са
Коментари Харесай

Прилепи държат като заложници жителите на малко австралийско градче

Жителите на малко градче в североизточния австралийски щат Куинсленд са били " държани като заложници " от 200 000 прилепи , заяви ДПА.
Жителите на Чартър тауърс са станали очевидци на всеобща инвазия на прилепи. Животните превъзхождали жителите на града двадесет към едно.

Прилепите били от типа жълтошапчеста летяща лисица , които са най-големите прилепи в света. По думите на кмета на градчето Елизабет Шмид нашествието на прилепите е същинско злополучие, а локалните поданици на града живеят в призрачен сън. Жителите на Чартър тауърс и преди са имали проблем с летящите бозайници, само че в никакъв случай в такива мащаби, добавя кметът.

Местният общински съвет към този момент е наредил да се затворят два обществени парка, един плувен басейн и няколко други публични пространства.

В знак на неодобрение от обсадата на прилепите жителите на градчето са излезли на митинг през уикенда. Според тях казусът към този момент е достигнал крайната си точка, а общината не подхваща по-крайни дейности против казуса.

Причината прилепите да си създадат колония в града е изобилието на локалните цъфтящи евкалипти.

По думите на локален гражданин прилепите основават редица неудобства, само че в последно време обстановката ескалирала и хората безусловно не можели да изоставен домовете си. " Ние даже на можем да излезем на задните си дворове, държат ни като заложници... Всичко в парка е покрито с екскременти, тормозим се да не стартират да уринират върху нас ", възмущават се локалните.

 Снимка 328392
Източник:

Прилепите обаче имат своята роля - те са от решаващо значение за поддържането на локалните гори и играят значима роля за опрашването на растения и цветя . От друга страна животните могат да бъдат преносители на вирусите Hendra и Lyssa , които могат да бъдат съдбовни за хората. Сериозен риск за здравето на локалните обаче няма за в този момент.

По думите на кмета на градчето локалната администрация няма средствата да се оправи сама с казуса. Общинският съвет не може да наруши естественото местообитание на прилепите, тъй като един от двата парка в града е предпазена територия за летящите бозайници.

Поради това кметът на града ще изпрати делегация в столицата на щата - Брисбън. Там представителите на Чартър тауърс ще могат да се съветват и да изискат помощ за намирането на трайно решение на казуса.

Предполага се обаче, че даже и прилепите да се реалокират от града, най-вероятно градчето бързо ще бъде обсадено от други птици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР