Жителите на малкия канадски град Азбест решиха, че е време

...
Жителите на малкия канадски град Азбест решиха, че е време
Коментари Харесай

От Азбест до Вал-де-Сорс: Канадско градче смени името си заради чуждите инвестиции

Жителите на дребния канадски град Азбест взеха решение, че е време да сменят името му. Те гласоподаваха той към този момент да се споделя Вал-де-Сорс.

Името си град Азбест получава през XIX в., тъй като там се намирала и най-голямата мина за азбест в света към оня миг. Той се намира на 150 км източно от Монреал и в него живеят към 7000 души.

Предложението за промяната на името идва през ноември 2019 година от локалната власт. Според тях смисъла, с което се свързва то, пречи на привличането на непознати вложения.

Гражданите от 14-годишна възраст са имали право да се включат в избора и да поддържат някое от предложенията. Така над 51% от имащите право на глас са избрали Вал-де-Сорс да размени Азбест.

„ Ще бъде добър подарък за Коледа “, съобщи кметът Хюгс Гримард.

Повече от век град Азбест е процъфтявал поради находището си на бял азбест, който е добиван от открит ров. През 2011 година мината стопира да работи.

В предишното азбестът е считан за извънреден минерал. Той намира необятно приложение в строителството за укрепване на цимент, изолации, покриви, възстановяване на пожароустойчивостта и шумоизолация.

В средата на ХХ в. обаче стартират терзанията до какъв брой е безвредно да се употребява азбест, откакто огромен брой научни проучвания свързват минерала със смъртоносни болести. Част от резултатите потвърждават, че вдишването на нишки от азбест предизвиква рак.

Търсенето на считания до тогава материал спада внезапно в международен мащаб. Някои страни даже го не разрешават. Канада е една от последните. Тя дефинира добиването, вноса, износа и потреблението на като противозаконни азбест едвам през 2018 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР