Жителите на малки градчета се чувстват много по-щастливи от хората,

...
Жителите на малки градчета се чувстват много по-щастливи от хората,
Коментари Харесай

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

Жителите на дребни градчета се усещат доста по-щастливи от хората, които живеят в шумни мегаполиси. Това демонстрират резултатите от ново изследване, извършено измежду 400 хиляди канадци.

И по-конкретно - изследователският екип от университета "Макгил " в Монреал открил, че животът на хората от провинциалните градчета е 8 пъти по-радостен от този на жителите в огромните, препълнени градове.

Изследователите регистрират преимуществата на огромните градове — в тях безработицата е доста по-малка, заплатите са по-високи, а образованието е по-качествено - само че макар тях, жителите им не са по-щастливи, даже в противен случай.



Причината за това се крие във обстоятелството, че в мегаполисите общественото отчуждение е доста по-голямо, което снижава показателя на човешко благополучие. Това обаче не се отнася до по-малките провинциални общности, където хората живеят доста по-задружно и сплотено, поради близостта и обществения контакт.



По време на проучването учените употребявали одобрена "скала на щастието ". Респондентите трябвало да отговорят какъв брой са щастливи от живота си и да му дадат оценка по десетобалната система. Страничните въпроси удостоверили заключението.

Оказало се, че хората от огромните градове са 800 % по-нещастни от сънародниците си в дълбоката провинция.



Жителите в градските зони имат доста по-малко контакти с родственици и другари. Учените от дълго време предизвестяват, че обществената изолираност трансформира човешкия мозък, който се зарежда със съставна част, която генерира боязън и експанзия.

Жителите на огромните градове харчат към 30 % от приходите си за усъвършенствания в дома, което е спомагателен стресиращ фактор.



Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безвредна, даже и на подсъзнателно равнище. Хората си имат по-малко доверие, защото градската човешка маса не е хомогенна, а доста по-хетерогенна, в сравнение с в дълбоката провинция.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР