Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за

...
Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за
Коментари Харесай

Каталунците смятат, че са победили в борбата за суверенитет

Жителите на Каталуния към този момент са победили в битката си за самоопределяне, суверенитет и достолепие и от понеделник ще стартират пътя към нов живот, съобщи водачът на районното държавно управление Карлес Пучдемон нощес на многохиляден протест в Барселона, представен от Българска телеграфна агенция.

"Ние към този момент победихме, надвихме страха, лъжата и заканите, преодоляхме натиска на страната, която не искаше да стигнем толкоз надалеч ", сподели Пучдемон. Той прикани всички каталунци да излязат и да гласоподават в неделя.

Митингът край Магическия шадраван на хълма Монтжуик приключи пропагандната акция за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на уредниците в него са взели участие близо 100 000 души.

В събота в Каталуния е "ден за размисъл ", когато пропагандата преди плебисцита се приключва.

Сред участниците имаше представители на всички генерации. Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с знамена с думата "Si " " - Да " на каталунски, девиз на акцията за самостоятелност. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски флагове. Митингът имаше празничен темперамент - над два часа продължи музикален концерт на локални звезди. Завърши го известният Луис Ляк с песента си "Естака " /Стълб/, написана през 1968 година и станала един от знаците на съпротивата против диктатурата на Франко.

Преди това на огромен екран беше пуснат видеозапис на фрагмент от негов концерт в Барселона през 1976 година, когато той извършва същата ария.

На каталунските служители на реда е подредено да няма хора в изборните секции


Регионалната полиция на Каталуния е получила разпореждане от началниците си до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора избраните за изборни секции места, с цел да не се допусне производство на планувания от каталунските управляващи референдум за самостоятелност от Испания.

Мадрид съобщи, че плебисцитът е противозаконен и няма да се състои. Според документ, разпратен от началника на полицията майор Жозеп Луис Траперо и забелязан от Асошиейтед прес, полицейски патрул би трябвало да отиде във всяка една от 2315-те секции, да изземе урните и изборните бумаги и да затвори секцията.

Посочва се, че полицейските чиновници би трябвало да не употребяват помощни средства като палки и да ползват мощ за извеждане на хора от секциите единствено в случай че е належащо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР