Жителите на Калгари съвсем не се чувстват поласкани от предложението

...
Жителите на Калгари съвсем не се чувстват поласкани от предложението
Коментари Харесай

30 г. след Зимните олимпийски игри в Калгари градът не иска и да чуе отново да е домакин

Жителите на Калгари напълно не се усещат поласкани от предлагането канадският град още веднъж да провежда Зимни олимпийски игри. 30 години след семейството им през 1988 година преобладаващата част от популацията сподели твърдо " Не " на концепцията, демонстрират резултатите от референдум.

56,4% са дали своят вот с " Не " на номинацията за Игрите през 2026 година, демонстрират неофициалните към момента данни, представени от Би Би Си. На противоположната позиция са 43,6 на 100.

Ако Калгари отпадне, остават Стокхолм (Швеция), Милано и Кортина д`Ампецо (Италия).

Домакинът ще се разгласи през юни 2019 година в швейцарския град Лозана.

По-рано своите кандидатури изтеглиха и Сион (Швейцария), Грац (Австрия) и Сапоро (Китай). Турският град Ерзурум пък беше отритнат от Международния олимпийски комитет (МОК).

Причините за отводите на страните са големите разноски за Игрите през последните няколко олимпийски цикъла.

Подобна сага се следи и при семейството на Летните олимпийски игри през 2024 година Няколко града към този момент се отхвърлиха от домакинство. През 2015 година Хамбург гласоподава " срещу ", Рим и Будапеща сториха същото. Американският олимпийски комитет приключи кандидатурата на Бостън след цивилен отпор.

Каква беше реакцията на жителите в Калгари?

Гласуването в Калгари не беше наложително, само че се чака градският съвет да почете резултата, щом той дефинитивно се удостовери идния понеделник. Конгресменът Шон Чу увери, че думата на жителите на Калгари ще натежи. „ Ако те кажат, че е добре да похарчим тези пари, ние ще го създадем “, написа той.

Благодарение на Игрите от 1988 година канадският град разполага с нужната инфраструктура, само че неотдавна държавното управление на една от най-либералните страни в света отхвърли оферти бюджет за ново домакинство. Канадският олимпийски комитет изрази отчаяние от вота, само че увери, че ще почете волята на жителите.

Преди Игрите през 2026 година, предстоят тези през 2022 година Техен хазаин ще бъде китайската столица Пекин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР