Жителите на Хонконг подават масово заявления за паспорти, които могат

...
Жителите на Хонконг подават масово заявления за паспорти, които могат
Коментари Харесай

Опашки за британски паспорти в Хонконг

Жителите на Хонконг подават всеобщо заявки за паспорти, които могат да им разрешат да се реалокират в Обединеното кралство, съобщи Асошиейтед прес. Пред офисите на куриерската компания Ди Ейч Ел се образуваха опашки от искащи да изпратят документи в Обединеното кралство, с цел да си извадят или възобновят специфичните английски паспорти, които се издават на жителите на Хонконг.

Асошиейтед прес беседва с един от чакащите на опашка хора - 40-годишен мъж на име Питър Чан, чийто паспорт е изминал през 2004 година. Чан съобщи, че се тревожи поради признатия от Китай закон за националната сигурност на Хонконг и по тази причина желае да възобнови паспорта си. Критици на закона споделят, че той подкопава правилото "Една страна, две системи ", която дава обещание на Хонконг свободи, каквито няма в континентален Китай.

Британските паспорти, които се издават на жителите на Хонконг, им дават право да останат в Обединеното кралство за шест месеца без виза. Но Англия възнамерява да позволи по-дълго оставане и разновидности, които могат да предложат опция за приемане на поданство, означи АП, като се базира на английската министърка на вътрешните работи Прити Пател.

Полицията в Хонконг отхвърли през днешния ден молбата за осъществяване на годишното бдение със свещи за отбелязване на годишнината от смазването на митингите от 1989 година на площад "Тянанмън ".

За пръв път от 30 години бдението в Хонконг, в което обичайно вземат участие доста хора, няма да се състои. С него се отбелязва годишнината от военните репресии против продемократични деятели на пекинския площад на 4 юни 1989 година

Полицията заяви в писмо до уредниците, че такава проява ще наруши разпоредбите за обществено разграничаване, които не разрешават събирания на повече от осем души. Организаторите показаха отчаяние и приканиха хората да възпламенят свещи самостоятелно и да запазят минута безмълвие. "Ковид-19 не би трябвало да бъде употребен като опрощение за потъпкването на свободата на словото ", сподели Джошуа Розенцвайг, зам.-директор на Амнести интернешънъл за Източна и Югоизточна Азия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР