Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40

...
Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40
Коментари Харесай

Безумие с винетка за 40 метра между два града у нас

Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40 метра тротоар, би трябвало да заплащат винетки, с цел да пътуват сред двата града, оповестява " Монитор ".

До неуместната обстановка се е стигнало след въвеждането на новата система, която към този момент употребява електронни стикери. Кметове желаят да се прегледа обсегът на винетната система, с цел да могат жителите им да карат по тях без винетка и да се избегнат сходни проблеми.

Темата стана настояща след разногласието сред столичното кметство и Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) дали би трябвало да се изисква стикер за прекосяване през Северната скоростна дъга в границите на София.

Стигна се до намесата на премиера Бойко Борисов, който разгласи, че жителите на северните столични квартали и околните села ще могат да употребяват тангентата без винетка, само че общината би трябвало да се погрижи за нейната поддръжка.

Между градовете Горна Оряховица и Лясковец, разграничени с тротоар, дистанцията сред табелите на двата града е под 40 крачки. Въпреки това обаче с цел да стигнат от единия до другия град хората би трябвало да си купуват винетка, защото тези 40 метра са част от второразреден път.

Доста неуместно е ситуацията и с живеещите в Лясковец, които работят във военния цех „ Аркус ”. В продължение на дълги години табелата за завършек на града беше изнесена чак след региона на завода, който се намира на повече от километър след последните къщи на града.

След това обаче табелата бе преместена на стотина метра от града. По този метод всички лясковчани, работещи в завода, а те са над 70-80%, в този момент са принудени да си купуват винетки с цел да отидат на работа.

Във Велико Търново към този миг няма промени на нормативната база, която урежда придвижването с винетка и заплащането на тол такса.

В началото на 2019 година хората от някои от най-близките до регионалния център обитаеми места - Дебелец, Самоводене, Арбанаси, Леденик и Малък чифлик, желаеха да бъдат направени промени и жителите на тези обитаеми места да не заплащат винетка, макар че с цел да стигнат до града им се постанова да се движат по републиканските първокласни пътища.

Мотивът, които тогава бе бележит, е че преобладаващата част от живеещите в петте селища, работят в града и им се постанова всекидневно най-малко по един път да изминават дистанцията в двете направления с цел да отидат на работа и да се приберат. Освен това множеството фамилии имат и деца, които учат в града, само че живеят в селищата отвън него.

Затова те се сплотиха и насочиха искане за тях да не важи задължението за винетки и тол такси за републиканските пътища. Желанието и предложение им обаче не беше въобще обсъждано и дискутирано.

Подобна е обстановката на пътуващите към 200 метра от пътя сред Пловдив и близкото село Ягодово.

Участъкът се намира в непосредствена непосредственост до пътния възел „ Скобелева майка ” след табелата за завършек на Пловдив. „ От АПИ бяха поставили пътен знак за винетка, само че още същата нощ някой го махна. Махат го хората, тъй като не си коства за 200 метра държавно шосе да си купуват винетки ”, разясниха живеещи в Ягодово.

Според тях винетка до селото им е безспорна нелепост и тъй като до Катуница се движат рейсове по линия 22 от градския превоз в община Пловдив. За околовръстния път на града под тепетата или шосето до Асеновград наложително се изисква винетен стикер.

Околовръстното на втория по величина български град се намира на територията на две общини - „ Родопи ” и „ Марица ”, а пътят към Асеновград пресича територията на три общини: Куклен, Асеновград и „ Родопи ”. Специфичното за община Пловдив е, че тя е „ заключена ” в границите на града, няма села на своя територия и че след табелата за излаз на регионалния център стартира друга община.

От Областното пътно ръководство в Шумен пък са подали искане до районното министерство кварталите „ Макак “ и „ Мътница “, които се намират надлежно на 7 и на 11 километра от регионалния център, да бъдат извадени от системата, заяви за " Монитор " представителят на регионалната администрация Милка Павлова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР