Жителите на големите градове могат да отглеждат собствени, екологични и

...
Жителите на големите градове могат да отглеждат собствени, екологични и
Коментари Харесай

Роботи и дронове ни дават „домашни” плодове и зеленчуци

Жителите на огромните градове могат да отглеждат лични, екологични и вкусни артикули

Автономни роботи с изкуствен интелект обработват полята и берат узрелите плодове и зеленчуци

Роботи и дронове могат да отглеждат и да ни носят чиста, „ домашна” храна, отгледана от самите нас в определени от нас градини, до градските ни домове, с цел да се храним с екологично чиста и здравословна храна, без да се откъсваме от динамичния градски живот и специалността си.

Роботите, въоръжени с изкуствен интелект и самостоятелни енергийни запаси, могат да обработват полята и да берат узрелите плодове и зеленчуци. След тях ролята на дроновете е да доставят свежата храна право на трапезата ни. Концепцията, наречена Joypol Agrobot, е разработка на българските иноватори арх. Димитър Паскалев и Красимир Мандаджиев.

 Joypol Agrobot е визия за бъдещето на устойчивото земеделие. Нуждата от сходно решение е подбудена от цялостното отделяне на хората, изключително в огромните градове, от екологичната и здравословна храна.

Все по-голяма част от жителите на света населяват огромните обитаеми места. Те се снабдяват с храна от огромни супермаркети. Плодовете и зеленчуците по рафтовете са резултат от несметно поддържане на земята с изкуствени торове, отнасяне с пестициди, обработка с мощни консервиращи препарати и дълготрайно превозване.

Красиви на тип, множеството плодове и зеленчуци са изгубили своя натурален усет. Мнозина се оплакват, че ядат „ пластмасови” домати и ягоди. Наред с неприятния си усет такава храна е и вредоносна за здравето на хората.

Отглеждането на лична, екологично чиста храна е фантазия за от ден на ден жители на огромните градове. Спомените за вкусотиите от бабините градини извикват носталгия. Някои вземат решение това предизвикателство посредством градско земеделие. Други напущат огромния град и се завръщат към природосъобразния живот в дребни общности.

Мнозина обаче не желаят да се разделят с настоящия си живот – те не мечтаят да копаят аграрни земи, нито да сменят средата си, а минимум – да се простят с специалността и клиентите си. Joypol Agrobot е умислен като техен „ персонален земеделец”.

Роботът Joypol Agrobot е умислен като „ персонален земеделец “

Роботът може да се ръководи отдалечено, посредством 3D очила и датчици за придвижване. Посредством очилата за виртуална действителност хората могат, без да мърдат от вкъщи си или офиса си, да следят и управляват роботизираната обработка на равнищата – да копаят, садят, плевят, берат. Разбира се, актуалното развиване на изкуствения разсъдък разрешава това да се случва и изцяло самостоятелно, без човешката интервенция.

Посредством очилата за виртуална действителност хората могат, без да мърдат от вкъщи си или офиса си, да следят и управляват роботизираната обработка на равнищата

Корпусът на машината е затрупан с фотоволтаични кафези. Това му обезпечава енергийна самостоятелност. Клетките генерират най-вече сила през светлата част на деня – точно когато е и подобаващото време за обработка на градината. Заедно с това всеки робот разполага и с акумулатори, които се зареждат от PV клетките. Те обезпечават сила за дните с по-малко слънчево греене.

Кутии за събиране на узрелите плодове и зеленчуци, аграрни сечива и, несъмнено, роботизирани ръце, допълват арсенала на робота-земеделец.

Роботът е енергонезависим, с помощта на фотоволтаичните кафези на корпуса

С помощта на подобен роботизиран помощник всеки градски гражданин би могъл да отглежда храна в своя градина с желаните от него плодове, зеленчуци, овошки. Това значи също всеки самичък да избере терена, на който ще отглежда храната си. Той има свободата самичък да реши дали да третира растенията с избрани химикали (тор, пестициди) и какъв брой.

Дрон взима храната и я достави от градината право до дома, непосредствено на трапезата

След добре свършената работа на полето идва време дрон да вземе храната и да я достави от градината право до дома, непосредствено на трапезата. Предвид възходящата подемна мощност на актуалните дронове – VTOL машините могат да подвигат и транспортират до 4 тона – за летящия уред няма да е проблем да достави реколтата, колкото и изобилна да е тя. По-предприемчивите жители биха могли даже да продават част от продукцията си на съседи или пък на фермерски пазари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР