Жителите на Елин Пелин излизат на протест срещу завод за

...
Жителите на Елин Пелин излизат на протест срещу завод за
Коментари Харесай

Елин Пелин се вдига на протест срещу завод за пластмаса

Жителите на Елин Пелин излизат на митинг против цех за преправка на пластмаса.

От образувания предприемчив комитет оповестяват, че кметът на града Ивайло Симеонов е издал заповед за градеж на склад за безалкохолни питиета. Вместо това обаче е бил издигнат цех за преправка на пластмаса с потенциал 35 000 000 кг годишно.

Според хората това е в нарушаване на разпоредбите, защото не е била направена оценка на въздействието върху околната среда нито планът и разрешението са били гласувани от Общинския съвет.

От Инициативния комитет оповестяват, че заводът към този момент е издигнат и действа, без значение че няма право за това, тъй като има заведено дело против решението на кмета от общинския съвет.

Те показват и че макар че планът е бил записан като районен, се оказва, че заводът ще приема боклуци от Гърция и Германия - т.е. е интернационален.

Гражданите на Елин Пелин недоволстват, че им е бил отхвърлен всевъзможен достъп до информация. Те прецизират, че не са срещу построяването на предприятия за преправка на пластмаса, а срещу построяването на сходни уреди без единодушието на жителите и Общинския съвет, без осъществяването на Оценка на въздействието върху околната среда и без никаква спомагателна информация за плана.

От Инициативния комитет насочат въпрос и към премиера Бойко Борисов. Заради изявление на кмета на община Елин Пелин, че подобен цех не може да бъде издигнат без позволение на министър-председателя, жителите упорстват за отговор дали точно Борисов е " дал зелена светлина " за градежа на завода.

Обявеният митинг ще бъде взаимен с жителите на село Гара Елин Пелин, които недоволстват против непрекъснатата липса на вода. Той ще се състои тази събота. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР