Жителите на една община и три кметства в страната избраха

...
Жителите на една община и три кметства в страната избраха
Коментари Харесай

ГЕРБ взе Галиче

Жителите на една община и три кметства в страната избраха кмет на втори тур. ГЕРБ завоюва в селата Галиче (област Враца) и Беден (област Смолян), Земеделски национален съюз (ЗНС) – в село Лясково (област Добрич), а Българска социалистическа партия – в община Макреш (област Видин), оповестява Канал 3.

Видин:

Новият кмет на община Макреш е Митко Антов, повдигнат от Българска социалистическа партия, който е получил 624 гласа. Вторият тур на кметските избори в общината завърши с 72,6% изборна интензивност. Гласували са 893 гласоподаватели от общо 1230 в общината. Срещу Митко Антов в балотажа се изправи Веселин Велков, повдигнат от Инициативен комитет.

На първия тур предходната неделя се явиха четиримата претенденти за кмет, само че нито един от тях не съумя да събере повече от 50% от гласовете на гласоподавателите. Тогава за Митко Антов от Българска социалистическа партия гласоподаваха 340 гласоподаватели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков, повдигнат от Инициативен комитет - 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев остана трети със 179 гласа и 20.36%, а четвърти бе Цветомир Николов, самостоятелен претендент, повдигнат от Инициативен комитет, със 129 гласа и 14,69%. Жителите на община Макреш гласоподават за кмет, откакто на 4 януари тази година Общинската изборна комисия приключи предварително пълномощията на кмета на общината Иван Каменов. Каменов подаде молбата за оставка по персонални аргументи до Общинския съвет на Макреш. Той бе кмет 5-ти мандат, подсилен от Българска социалистическа партия. През 2016 година също подаде оставка, само че по-късно я отдръпна.

Враца:

С 497 гласа жителите на село Галиче, община Бяла Слатина, избраха за кмет претендента на ГЕРБ Страхил Стоянов. В селото изборната интензивност беше съвсем 66%. Правото си на глас упражниха 986 души от общо 1498 гласоподаватели. Срещу претендента на ГЕРБ на балотажа се изправи Веселин Тушинов, повдигнат от Българска социалистическа партия. През изборния ден в ОИК-Бяла Слатина са постъпили 4 писмени и 1 джука тъжби като 4 от тях са отхвърлени, а по една ще бъде формиран акт на преносимата секционна изборна комисия.

На първия тур за Тушинов гласоподаваха 388 гласоподаватели, а за Стоянов – 369. В кметската конкуренция участваха общо трима претенденти, като издигнатият от Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване Николай Банков не доближи до втория тур на изборите. На първия тур на кметските избори гласоподаваха 61% от гласоподавателите. До изборите се стигна, откакто през февруари съдът приключи пълномощията на предходния кмет на обитаемото място - Ценко Чоков, тъй като от 2016 година е в ареста и не може да извършва отговорностите си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе приет от Специализирания съд за отговорен за похищение, побой и палеж на автомобил и бе наказан на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати поради престоя му в ареста.

Добрич:

Жителите на село Лясково, община Добричка, избраха за кмет на обитаемото място Божко Божков с 99 гласа. Той е претендент на Земеделски национален съюз, подсилен от ГЕРБ. Срещу него на балотажа взе участие Костадин Куртев от Българска социалистическа партия. Изборният ден завърши с 61,38% интензивност. Своя глас дадоха 178 души от имащите право на глас 290 поданици на селото.

На първия тур претендентите за кмет на обитаемото място бяха трима - Захари Асенов от Политическа партия ГЕРБ, Божко Божков от Земеделски национален съюз и Костадин Куртев от Българска социалистическа партия. Божков и Куртев получиха по еднакъв брой гласове от гласоподавателите - 62. Изборният ден в обитаемото място завърши при 63.79% изборна интензивност. От 290 имащи право на глас, вота си са упражниха 185 души.

До изборите в Лясково се стигна след гибелта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 година. Временно изпълняващ длъжността, назначен от Общинския съвет, бе Кольо Енчев.

Смолян:

Кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев е новият кмет на село Беден, община Девин. За него са дали своят вот 121 поданици на обитаемото място. Негов конкурент на балотажа беше Николай Димов, претендент на Българска социалистическа партия. Изборният ден завърши с 70% интензивност. Правото си на глас в селото са упражнили 245 от общо 351 души.

Първият тур на изборите в селото завърши при 66% изборна интензивност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на избор упражниха 231 души. За претендента на Българска социалистическа партия Николай Димов гласоподаваха 103-ма души, а претендентът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подсилен от 93-ма поданици на селото. За третия претендент – Румен Каров от Движение за права и свободи гласоподаваха 26 души. До провеждането на изборите се стигна, откакто при започване на годината досегашният кмет Захари Стоилов подаде оставка, с цел да замине на работа в чужбина. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР