Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани

...
Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани
Коментари Харесай

Евакуация в две села заради преливане на язовир


Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани поради рисково преливане на язовир " Рогозен ", заяви кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца, заяви БНР, съобщи Българска национална телевизия.

В община Хайредин предизвестието за рисково повишаване на равнището на водоема е постъпило от прилежащата община Борован късно нощес. Цяла нощ спешна група е работила за понижаване на притока през преливника. Има заплаха той да се унищожи от напора на огромното водно количество, изяснява Алексиев.

Язовирът има инсталирани сифони, само че те са незадоволителни. С спомагателни помпи ще се реализира следено изпускане, с цел да се укрепи преливникът.

Живеещите покрай язовира поданици на селата Ботево и Бързина ще бъдат евакуирани превантивно. Преди две години поради изобилното снеготопене в общината имаше сходна обстановка.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат следено и не основават опасност от разливи и наводнения на обитаемоте места. Язовирите и техните стени са под непрестанно наблюдаване. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, изясни след следващата ревизия регионалният шеф Митко Стайков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР