Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани

...
Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани
Коментари Харесай

Евакуират жители на две села заради преливане на язовир "Рогозен"

Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани поради рисково преливане на язовир " Рогозен ", заяви за БНР кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца. 

" В община Хайредин предизвестието за рисково повишаване на равнището на водоема е постъпило от прилежащата община Борован късно нощес. Цяла нощ спешна група е работила за понижаване на притока през преливника. Има заплаха той да се унищожи от напора на огромното водно количество ", каза кметът на Хайредин Тодор Алексиев. 

Язовирът има инсталирани сифони, само че те са незадоволителни. С спомагателни помпи ще се реализира следено изпускане, с цел да се укрепи преливникът. Живеещите покрай язовира поданици на селата Ботево и Бързина ще бъдат евакуирани превантивно. 

Всички язовири в Търговищка област се изпускат следено и не основават опасност от разливи и наводнения на обитаемоте места. Язовирите и техните стени са под непрестанно наблюдаване. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, изясни след следващата ревизия регионалният шеф Митко Стайков.

" Единствено имаме  два язовира, при които водосборът е малко по-голям, защото снеготопенето е по-активно. Това е " Росино ", само че там сега обстановката е естествена, към момента поддържаме обикновено приключване на водата, тъй че няма заплаха. Другият е " Вардун ", който сега прелива, само че нямаме рисково повишаване на водата, което да притеснява  жителите и жителите на област Търговище ", съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР