Жителите на четири блока с над 400 апартамента излизат на

...
Жителите на четири блока с над 400 апартамента излизат на
Коментари Харесай

Жители на Младост излизат на протест заради санирането по националната програма

Жителите на четири блока с над 400 жилището излизат на митинг в неделя, тъй като са "разтакавани за санирането на блоковете по Националната стратегия за енергийна успеваемост ".

Организаторите на митинга оповестиха за banker.bg, че недоволството им ескалирало, когато разбрали, че новоизбраният кмет решил да обезсили завършилия конкурс и да стартира конкурсната процедура още веднъж.

"Това разтакаване не ни е належащо и ние одобряваме това като чиста клептокрация. Процедурата по санирането на бл. 451, бл. 457, бл. 220А и бл. 213 сме почнали още преди пет години. Междувременно за това време към този момент имаме четвърти кмет на р-н Младост, като през целия този интервал преодоляхме всички административни спънки. В момента са завършили всички процедури и има определени реализатори за четирите блока, като чакахме да стартира строителството всеки миг, само че още веднъж администрацията се постара да ни разочарова с решението си - "НОВ КМЕТ - НОВ КОНКУРС ", споделят уредниците.

Сдружението на притежателите е поканило кметът на региона – арх. Стефан Стефанов, с цел да изясни пред жителите за какво взема решение да организира нова процедура, което още веднъж ще забави санирането на блоковете им.

През май 2019 година държавното управление разгласи, че ще приключи така наречен гратис саниране на частни жилищни здания, тъй като "не е заслужено ". Националната стратегия за енергийна успеваемост ще продължи по нов метод.

Националната стратегия за саниране започва през 2015 година, в навечерието на тогавашните локални избори. Първоначално тя потегли с 1 милиард лв. от държавния бюджет, а по-късно бе даден още 1 милиард, отново пари на данъкоплатците.

Над 2220 здания са санирани досега с пари от страната. По Националната стратегия за енергийна успеваемост, която е най-мащабната, са актуализирани над 1755 многофамилни жилищни здания. Строителни работи се извършват по още 114, а за други 142 текат подготвителни действия.

Регионалният министър Петя Аврамова разгласи, че задачата е постройките да имат близо до нулево ползване на сила. Политиката на Европейския съюз за енергийната успеваемост планува държавите-членки да разработят своите нови Национални дълготрайни тактики за възобновяване на националния фонд от жилищни и нежилищни здания до 2050 година, които целят преобразуването на всички съществуващи здания в такива с съвсем нулево енергопотребление по ефикасен по отношение на разноските метод. Техническата норма изисква клас „ А “ на енергопотребление и 55% от силата да е обезпечена от възобновими източници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР