Жителите на Черноморец, хотелиери и собственици на заведения са бесни

...
Жителите на Черноморец, хотелиери и собственици на заведения са бесни
Коментари Харесай

В Черноморец бесни за радиацията на Вромос, гонела туристите им

Жителите на Черноморец, хотелиери и притежатели на заведения са гневни от изнесените преди уикенда данни за огромна радиация в залива Вромос и окупираха кметството, с цел да стачкуват, тъй като прогонвала туристите им. Според РЗИ на обособени места тя достигала до 50 пъти повече спрямо останалите плажове по Южното Черноморие и забиха предупредителна табела за рисков плаж.

Вромос се намира на 3,6 км. от Черноморец, само че шокиращите вести уплашили летовниците и някои към този момент отменили резервациите си, направени още през зимата. Според кмета Добри Добрев радиация нямало и отиде сърдит при регионалния шеф Вълчо Чолаков с данни от без значение замерване преди 8 години, което показвало завишение до 2 пъти от нормата, само че без да е рисково за здравето.

" Не е обикновено да се излиза с такива предизвестия за радиация в разгара на сезона. Нашите туристи употребяват локалния плаж и на къмпинг " Градина ", само че се стряскат като чуят такива вести ", разяснява кметът на Черноморец.

Според жителите на градчето резултатът от новината за фрапантно повишения гамафон целял пренасяне на туристи от едно на друго място и още веднъж харчене на еврофондове за пачистване на залива. Последната рекултивация на Вромос бе по времето на Иван Костов през 1999 година

" Ако някой отново желае да усвои едни пари от страната или по европейски план от екоминистерството, да ги усвоява, само че да не пречи, тъй като няма да останем със затворени усти ", предизвести кметът на Черноморец, който на последните избори се яви като претендент от ГЕРБ. Местните се заканиха да блокират пътища и да вършат жива верига, в случай че продължат спекулациите с Вромос.

Завишената радиация на Вромос се дължи на остарялата мина в близкото с. Росен, където допреди 25 години се добиваша медна руда с огромно съдържане на уран, а отпадните води се зуустваха в морето.

Зам.шефката на РЗИ изясни, че замерванията на Вромос са били правени през 2017 година, само че нямало по какъв начин данните да се трансформират, защото за полуразпада на изотопите минавали над 100 години и повече. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР