Жителите на Челопеч, една от най-малките общини в България, дариха

...
Жителите на Челопеч, една от най-малките общини в България, дариха
Коментари Харесай

Село Челопеч дари кувьоз на болница Майчин дом

Жителите на Челопеч, една от най-малките общини в България, подариха кувьоз за интензивни грижи за недоносени бебета на Клиниката по неонатология в Майчин дом. Средствата за него са събрани по самодейност на кмета с дарителска акция на коледния базар в селото. Местното население, наброяващо 1473 поданици по данни от последното броене, събрало повече от 4 000 лева с благотворителен щанд и кутия за дарения. Останалите средства за закупуването на техниката на стойност 14 585 лева са предоставени от бизнеса в района (компанията Дънди Прешъс Металс) и от бюджета на общината.

Кувьозите са животоспасяващи, тъй като на процедура заместват майчината вътрешност. Те дават условия за развиване на недоносените, които се нуждаят от специфична грижа. „ Техниката е скъпа, амортизира се, а изискванията и потребността постоянно постановат да употребяваме кувьозите по-дълго от целесъобразния период “, съобщи началникът на клиниката по неонатология в Майчин дом проф. доктор Боряна Слънчева. По думите й най-старите кувьози в болничното заведение са създадени при започване на 90-те, а това прави изцяло допустимо родено през днешния ден бебе да употребява кувьоза на своята майка.

Кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков получи от изпълнителния шеф на „ Майчин дом “ проф. доктор Иван Костов благодарствена грамота за поддръжката на челопеченци. Двамата се сплотиха, че да се прави положително е нещо заразно и то постоянно се връща. В знак на признателност за жеста на общината лекарите от болничното заведение ще проведат безвъзмездни гинекологични прегледи на нейните служителки.

„ Майчин дом “ е най-голямата и най-старата профилирана АГ болница у нас, където се наблюдават и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Това е и повода процентът на недоносени бебета в болничното заведение да е по-висок от междинния за страната. Клиниката по неонатология в “Майчин дом” е ситуирана на три етажа и се състои от физиологично поделение с 65 кревати и интензивно поделение с 45 кревати. Тя е най-голямата за новородени у нас.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР