Жителите на Брацигово твърдо се противопоставиха на изграждането на площадка

...
Жителите на Брацигово твърдо се противопоставиха на изграждането на площадка
Коментари Харесай

Жителите на Брацигово категорично против площадка за рециклиране на пластмаса

Жителите на Брацигово твърдо се опълчиха на построяването на площадка за преработване на пластмасови боклуци. Инвестиционното желание е импортирано в община Брацигово от компания " Европейска рециклираща група ", която е обвързвана с китайски предприемачи. Недоволството в града се надигна незабавно след обявяване на концепцията на уеб страницата на общината, където жителите имат опция до 25-ти януари да изразят позицията си.

Брацигово

Импровизираната среща сред кмета на Брацигово и представители на цивилен предприемчив комитет, който не желае наоколо до града да се прави площадка за преработване на пласмаси, се трансформира в плевел спор за бъдещето на града и опазването на екологията в региона.

Намерението на двамата съдружници от " Европейска рециклираща група " – Джоу Шидан и Янг Ванг е да преработват пластмаси с размер от 20 000 тона годишно, като за задачата ще употребяват две поточни линии. Хората обаче се опасяват, че процеса ще докара до замърсяване на околната среда.
Соня Мишева: Не мога да позволи такова произвеждане на територията на община Брацигово, тъй като това касае здравето и живота на хората. Притесняват ме последствията от това рециклиращо произвеждане, тормози ме разрастването му вероятно за бъдеще.
Град с история, чист въздух и минерална вода не би трябвало да бъде развиван индустриално – считат жителите на Брацигово и не крият опасенията си, че технологията е рискова. Казват, че имат информация от сходно произвеждане край Асеновград.
Янко Янев: Онова момче, което работи в Асеновград споделя, че се порязало и не може да му заздравее раната в продължение на не знам към този момент какъв брой време... това са бактерии, това е нещо ужасно. Соня Мишева: В никакъв случай не би трябвало да бъде позволено.Янко Янев: Ако има някой да пристигна и да каже – ще направя цех, ще направя пречиствателна станция и ще дам 200 работни места.
На срещата с хората от Брацигово нямаше представители на китайските вложители, които непосредствено да отговорят на заложените въпроси.

За Българска национална телевизия по телефона единият от двамата съдружници Янг Ванг съобщи, че възнамеряват в бъдеще да се срещнат с локалните поданици. Инвеститорите подсигуряват, че ще бъде спазено напълно законодателството за опазването на околната среда. Те показаха, че на доста други места в България има построени рециклиращи площадки и те са в услуга на природата без да нарушават екологичното равновесие.

Според импортираната в общината документи бъдещото произвеждане ще се намира в частен обект отвън територията на Брацигово и вложителите към този момент имат подписан контракт за наем.

Площадката обаче попада наоколо до предпазена зона " Западни Родопи " за запазване на дивите птици. Затова и кметът Петко Петков упорства за оценка за влияние върху околната среда и твърдо застава зад настояванията на своите съграждани.

След като екоинспекцията в Пазарджик даде своето мнение ще стане ясно и дали сходно произвеждане е нездравословно за популацията и околната среда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР