Жителите на Банско, подкрепени от жителите на още 5 населени

...
Жителите на Банско, подкрепени от жителите на още 5 населени
Коментари Харесай

Жителите на Банско и още 5 населени места обмислят протест

Жителите на Банско, подкрепени от жителите на още 5 обитаеми места в района, обмислят митинг в София поради следващото отсрочване от Министерски съвет на решението за смяна в концесията, което би разрешило изграждане на втори кабинков въжен превоз към ски зоната.

Това разгласи кметът на община Банско Георги Икономов по време на конференцията за новия ски сезон, оповестиха от пресцентъра на Община Банско. „ Във връзка с вчерашното решение на Министерски съвет по тематиката аз съм на мнение, че към този момент задоволително се приказва в последните 7 години. За това време са правени безчет разисквания с най-големите експерти и представители на екологичните организации, на министерства, спортисти, както и на локалната общественост и общината. Аз не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Това е персонално мое мнение. Другото мое мнение е, че какво и да се направи, зелените като чуят Банско постоянно ще са подготвени за митинг “, разяснява Икономов. Той се надява към този момент да се слагат на дневен ред и други проблеми, които ще се решат с увеличението на ски зоната и построяването на втора кабинка. Да се види, че преимуществата са доста повече от това което е сега и да се тръгне към действителни дейности. „ Така както е оповестил министър председателят на съвещанието на Министерски съвет на 13-и да се вземе решението по първия въпрос за одобряването на промените по концесионния контракт и до края на месеца да мине на съвещание на Министерски съвет и смяната на настоящия проект за ръководство. Това нещо би трябвало да се случи и ние сме безапелационни, като локална общественост в Банско “, добави Икономов.

Според кмета на Банско другият главен проблем пред общината е построяването в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която в този момент се кара с камиони, ще поевтинее, а по този метод и жителите ще минат на по-екологично гориво. Това е един доста значим екологичен проблем, който го пренебрегваме и никой не приказва за него. С други думи има доста по-екологични тематики за засягане от зелените да ни изясняват по какъв начин би трябвало да вкараме още 1 000 автомобила в планината вместо да създадем един нов кабинков въжен превоз “. Той бе безапелационен, че за следващ път се пускат неистини по адрес на ски зона „ Банско “.

„ Няма никаква заплаха да бъдем изключени от ЮНЕСКО, тъй като това е една буферна зона и всички знаят, че тя съответствува с териториално устройствения проект на ски зоната, признат още през 2000 година и допълнен и променен през 2004 година При последното си посещаване в Банско поради клюки от „ зелените “ от ЮНЕСКО видяха, че няма нищо правилно в това. И заключението, че Банско не е заплашен от изключване като обект от национално и международно завещание бе записано в отчет, изнесен на сесията в Истанбул. Стига това което се прави в буферната зона да бъде според всички екологични условия и закони, и страната да подсигурява това нещо. Тези спекулации по какъв начин потенциала на кабинката може да бъде повишен двойно и даже да се пускат рейсове, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи “, сподели Икономов.

Кметът разкри още пред медиите, че за последната година растежът на туристите в курорта се е нараснал по отношение на предната с 10% през лятото и 15% през зимата. „ Според мен обаче най-важното с изключение на броя на туристите е и тяхното качество. В тази връзка е и моят апел към туристическия отрасъл. Как да покачват качеството на услугите, които оферират и паралелно с това да покачват и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да желаеме да сме европейски курорт за какъвто ни признават в целия свят, а в това време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти. Така, че с цел да имаме развиване и да се покачат качеството на услугите и с цел да останат в Банско повече качествени служащи, просто би трябвало да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени “, съобщи кметът на Банско. Той разгласи, че най-вече не престават в курорта да са туристите от България, следвани от англичани, сърби, румънци, руснаци и македонци.

„ Сега популяризираме курорта в Израел и Полша. Догодина считаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-много с одобрени ски дестинации като Австрия и Италия “. Икономов също по този начин сподели, че в курорта се работи доста и по тематиката за сигурността преди новия сезон.

„ Винаги сме желали сезонът да приключи безвредно на фона на всичко това което се случва по света, а точно терористични офанзиви и то тук-там, където се струпват доста хора. Взаимодействаме си с полицията по най-хубавия метод. Тази година осигуряваме спомагателен брой служители на реда. За новия сезон инсталираме 6 камери за наблюдаване с нови благоприятни условия. Три ще са на входно изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на „ Кемпински “ от където се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще ни оказват помощ доста и против кражбите на коли, каквито имаше много предходната година. “ По отношение на инфраструктурата кметът разкри, че всички строителни действия в града ще приключат до 15 декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР