Жителите и гостите на южния черноморски град Царево са евакуирани

...
Жителите и гостите на южния черноморски град Царево са евакуирани
Коментари Харесай

Царево обяви частично бедствено положение: започна евакуация

Жителите и гостите на южния черноморски град Царево са евакуирани поради наводнението, провокирана от изобилните превалявания, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горните етажи, с цел да не станат жертва на тежкото наводняване, което към този момент заля първите етажи на някои хотели в курортния град. Положението е толкоз тежко, че част от паркираните коли са под вода и се вижда единствено тавана им. Също по този начин се оповестява и за отнесели леки коли в морето.

ОТ Министерство на вътрешните работи оповестиха, че оперативната конюнктура на територията на община Царево остава усложнена. Вследствие на изобилните превалявания са получени огромен брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна работа, най-вече за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и спомагателни сили и средства.

Със заповед на кмета на община Царево е оповестено бедствено състояние на територията на общината и е разпоредена евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете региони.

На място заседава спешен щаб, който прави оценка обстановката. Създадена е нужната организация за привличане на спомагателни сили и средства от структури на вътрешното министерство, в това число „ Гранична полиция “ и жандармерия, от област Бургас и прилежащите области.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще взе участие в съвещанието на спешния щаб в община Царево по отношение на бедственото състояние в резултат на изобилните превалявания и мощния вятър в района. В 19 часа през днешния ден ще се състои брифинг за медиите в постройката на общината.

Сложна е обстановката в къмпингите „ Нестинарка “ и „ Арапя “, откъдето сигналите са максимален брой. В община Царево бяха задействани сирените за обявяване на популацията.

Движението по пътя Царево – Варвара е лимитирано краткотрайно в двете направления поради наводнение. В момента пътят Царево - кв. Василико е затворен за придвижване. По пътя за село Бродилово има срутена канара. От общината приканиха да не се пътува в тази посока.

Придошлите реки са провокирали вреди по инфраструктурата, в това число по мостови уреди. Затворен за придвижване е основният път сред Царево и Синеморец.

Поради влошената метеорологична конюнктура и преминаващата гръмотевична стихия над територията на община Царево управляващите насочиха зов към жителите и гостите да бъдат с нараснало внимание. В следобедните часове се чака възстановяване на прогнозата за времето. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР