Жители от столичния квартал Люлин“ 10 се оплакват от некачествено

...
Жители от столичния квартал Люлин“ 10 се оплакват от некачествено
Коментари Харесай

На прага на зимата, току що саниран блок в “Люлин” протече

Жители от столичния квартал „ Люлин “ 10 се оплакват от некачествено саниране на блок 106 П по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, координирана от Министерството на районното развиване и благоустройството. От компанията реализатор обявиха, че това не е правилно и подчертаха, че ремонтът към момента не е завършил.

Пред екип на БГНЕС живущите обявиха, че след ремонта на покрива той е протекъл, изпълнителят е унищожил зелените площи пред блока и не е извършил качествено поетите задължения. Хората се тормозят и от обстоятелството, че строителят ще изчезне от обекта без да довърши започнатото.

„ Проблемите са доста. Цоклите под прозорците са избити и не са възобновени. Стените във входа и стълбището са в окаяно положение. След ремонта на покрива, той протече. Водата стигна чак до 6 ет. Подпрозоречните первази не са сложени както би трябвало “, съобщи Румяна Радоева, която ни алармира за казуса в блока.

Жената добави, че по време на дейностите, служащи са счупили персоналните им комарници и те към момента не са възобновени.

Съседката ѝ Кети Аронова пък съобщи, че тя, както и останалите живущи не са били авансово осведомени какви действия са включени в Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.

„ 3 години чакахме да стартира санирането на блока ни. Ако авансово ни бяха обяснили какво ще се прави най-малко 80% нямаше да се съгласят, тъй като 14-15 жилището бяха санирани, а 20-30% от тях бяха и със заменена дограма “, акцентира Аронова и добави, че съседите ѝ са възмутени от мръсотията, в която са били принудени да живеят цяло лято.

Аронова добави, че от компанията им дали обещания, които не изпълнили.

„ Обещаха ни, че входната врата ще е с прозорци до долу. Това не се случи. Обещаха ни пощенски кутии на вратата, които както виждате, не са поставени, а вратата към този момент е сложена “, сподели още тя и добави, че от самото начало са работели по 10-тина души, а не по 30 както било посочено от компанията на осведомителната табела.

Представителят на компанията реализатор Борислав Якимов отхвърли обвиняванията на живущите и акцентира, че ремонтът ще завърши на 30-ти ноември.

„ Практически това към момента е работеща строителна площадка. В момента се прави разчистване на обекта и се отстраняват дребни забележки “, съобщи Якимов.

Той добави, че са създали доста отстъпки на жителите и са поели задължения, които вършат за своя сметка. Един от тях е слагането на пощенските кутии на вратата, които сега се създават и ще бъдат инсталирани.

„ Покривът в действителност протече, само че мисля, че това е било по този начин и преди ремонта. Течът идваше от водосточната тръба, която се намира в под покривното пространство. Беше сменена воронката, топлоизолацията, беше направена замазка и са поставени два пласта хидроизолация. Това не е предмет на контракта, само че казусът е решен и отхвърлен за наша сметка “,посочи ръководителят на обекта.

Якимов даде обещание да бъдат възобновени също по този начин цоклите под прозорците, да бъдат сложени прозорците, в случай че има места, където те не са инсталирани, както и да възстановят счупените комарници. Той разясни, че входната врата няма по какъв начин да е напълно стъклена, тъй като нормативните условия не го разрешават. На обвиняването на жителите, че са унищожили зелената повърхност пред блока, той сподели, че това е нямало по какъв начин да не се случи.

„ Тук бяха домати и цветя. Зелените площи нямаше по какъв начин да бъдат опазени поради монтажа на скелето и прекосяването на служащите. Пак за наша сметка сме насипали към целия блок хумус. За нас не е проблем да вложим още 200 лева и да засадим трева, само че те би трябвало да си я поддържат “, изясни представителят на компанията реализатор и разгласи, че най-вероятно блокът ще бъде предаден предварително.

Якимов посочи, че след приложените ограничения за енергийна успеваемост на стойност към 800 000 лева сметките за ток на хората ще се намалят с към 50% и добави, че в края на ремонта, блокът ще е с нова топлоизолация, сменена дограма единствено там, където тя не дава отговор на нормативните условия, ремонтиран покрив и ново осветяване в стълбищната клетка.

Ръководителят на обекта уточни, че ремонтът има пет години гаранция. Якимов не се съгласи и с думите на Кети Аронова, че на терен са работили най-много 10 души. Той съобщи, че нямат липса на фрагменти и даже е имало дни, в които на място са работили над 30 души.

Представителят на компанията пое ангажимент да предложения екипа ни, с цел да потвърди, че всичко, което е заречен е изпълнено. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР