Жители на три пловдивски села излизат на протест срещу кариера

...
Жители на три пловдивски села излизат на протест срещу кариера
Коментари Харесай

Жители на пловдивски села излизат на протест срещу кариера на швейцарска компания



Жители на три пловдивски села излизат на митинг против кариера на швейцарската компания "Холсим " в 10 ч. на националния празник на 6 септември. Това оповестиха от инициативният комитет. Става въпрос за жителите на Белащица, Гълъбово, Марково и още няколко пловдивски села.
Прашните облаци от години унищожават здравето на хората и природата в тези селища от Западните Родопи. Вибрациите от кариерата са напукали 1000-годишния манастир „ Свети Георги. Междувременно отец Мирослав насочи зов във Facebook с още по-драматична вест: „ Скъпи другари, манастира Св. Георги в Белащица се нуждае от помощ. Преди няколко дни част от северната стена на манастира е почнала на се срутва. Моля всеки който има квалификацията и може да помогне с труд и материали да укрепим стената на манастира до момента в който провалите са малко “.

Безчинствата на кариерата, която подкопава поминъка на плодородните пловдивски села накараха жителите им да зададат риторично въпроса „ Какво би станало в случай че българска компания стартира да копае необмислено в Швейцарските Алпи?! “

Инж. Емил Георгиев от „ Екогласност” сподели: „ Тъй като госпожа посланичката не откри време да пристигна да прегледа на място Западните Родопи и да се полюбува на резултата от активността на швейцарската компания „ Холсим” на място, взехме решение да й донесем специфичен подарък, това което локалните хора получават постоянно като резултат от работата на кариерата до Белащица-прах!”.

Протестиращите пъхнаха в пощенската кутия на посолството документите, с които са сезирали министерствата на околната среда и водите и енергетиката, районната екоинспекция, ДАНС и прокуратурата. Тревогата им е, че концесионерът на кариерата е подал искане за създаването на още 50 декара за идващите 20 години.

В края на декември, предходната година,жители населищата наоколо до кариерата на „ Холсим” България-Гълъбово,.Белащица, Марково, Брестник, Куклен, Цар Калоян и ПК Екогласност имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я срещнаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона-запрашаване, липса на наложителното по наставления оросяване на терена, доста нарастване на респираторните болести, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа отвън координатите на позволената концесия.

Г-жа Мюриел Берсе Коен даде обещание да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да спомага в разговора по разрешаването им.

Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е трансформирало, с изключение на призананието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „ Холсим” добива естествени благосъстояния отвън позволените граници, което излиза наяве от наказателно разпореждане на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 и за това нарушаване сдружението е глобено с 50 000 лева

Близо 3 години протестиращите напразно чакат някакво деяние от страна на швейцарското посолство. Те подчертаха, че Швейцария е известна в България с прелестната си природа и блян на всички българи за нашата, българска природа да остане също чиста и привлекателна, а швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни дейности на наша родна земя.

В особено послание до госпожа Коен хората от засегнатия район написаха: „ И сме надълбоко сюрпризирани по какъв начин по този начин тъкмо една швейцарска компания си разрешава да вреди на екологията и здравето на хората в този регион.

Действия на тази швейцарска компания разколебават вярата и смисъла на 103-годишните двустранни дипломатически връзки, които имат България и Швейцария.”

„ Няма да се изморим, към този момент 3 години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в региона на Белащица. Ще продължим. Тръгнахме от Родопите, стигнахме до София, ще отидем и в Брюксел!”, сподели Емил Горгиев от Екогласност.

Компанията „ Холсим България " е част от международния водач в производството на цимент, инертни материали и бетон Лафарж Холсим, със правосъдна регистрация на територията на Конфедерация Швейцария.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР