Жители на тетевенското село Глогово излязоха на протест пред сградата

...
Жители на тетевенското село Глогово излязоха на протест пред сградата
Коментари Харесай

Протестиращи в ловешко село: Не се търпи такъв жесток режим в 21-ви век

Жители на тетевенското село Глогово излязоха на митинг пред постройката на подразделението на ВиК – Ловеч, което се намира в Тетевен, поради проблеми с водоснабдяването на селото.

Протестиращите обявиха , че от 25 години са на воден режим, имат вода по един час в денонощие, което е извънредно незадоволително.

Протестираме, тъй като сме без вода, а плащаме високи сметки . Искаме отговор и от кмета на общината , и от шефа на ВиК – Тетевен. Жителите станахме много, водопроводът е изграждан 1975 година Бяха отпуснати пари за създаване на контейнер, само че до през днешния ден никакво развиване, а парите са отпуснати 2018 година Трябва да се вземат ограничения да се подменят тръбите от каптажа до резервоара “, уточни уредникът на митинга Русин Александров и добави, че в Глогово живеят над две хиляди поданици. По думите му в детската градина има над 70 деца, където също са без вода и употребяват бидони, с цел да готвят. „ Хигиенично ли е това “, питат локалните хора.
 Българска телеграфна агенция
Такъв нечовечен режим в 21-ви век. Нещата стават доста съществени и ще провокират протести. Не може да се търпи това. Имаме 850 младежи до 35 години “, сподели Стефан Симов. Според него казусът е от тръбопровода, който идва от каптажите до резервоара, там се губи водата.

По думите на Вержиния Илиева доста е мъчно без вода да се гледат дребни деца. „ Грехота е да имаш вода, тя да изтича и да не влиза там, където би трябвало “, уточни младата жена.

Жителите на Глогово заплашиха, че няма да заплащат сметките си за вода, защото съгласно тях им се начисляват суми за въздух, а не действително ползване. Те сподели още, че един кубик им коства 3 лв.. 
 Българска телеграфна агенция
При протестиращите излезе ръководителят на индустриално отделение на ВиК – Ловеч, в Тетевен Деян Георгиев, който съобщи, че казусът с безводието е поради повърхностните водоизточници, които обезпечават вода в селото. В този изсъхнал интервал те понижават дотам, че не могат да покрият потребностите на селото. Той сподели, че режимът е в сухия интервал на годината. „ Решение на този проблем ВиК не може да вземе еднолично. Собственик на водопроводната мрежа и на оборудванията е Общината, надлежно страната. Ние можем да ги поддържаме, само че не и да произведем вода “, разяснява Георгиев.

Кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева също пристигна при излезлите на митинг поданици на село Глогово. Тя изясни, че има отпуснати средства с разпореждане на Министерския съвет за два резервоара – в Глогово и Галата. " След това сме създали процедура по Закона за публичните поръчки, определена е компания. Започна да работи, само че в един миг се отхвърли с претекст, че теренът е доста сложен, вдигнали са се цените на строителните материали ", изясни кметът. 

По думите ѝ в този момент следва да бъде оповестена нова социална поръчка, като са отпуснати с решение на Общинския съвет в допълнение от общинския бюджет за двата резервоара 170 хиляди лв. за Галата и 144 хиляди лв. за Глогово. „ Ако всичко върви както би трябвало, до края на пролетта резервоарите би трябвало да бъдат построени “, добави Бояджиева.
Въпреки това протестиращите заплашиха, че ще блокират основния път София – Варна при „ Боаза “, както и ще алармират министъра на околната среда и водите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР