Жители на търговищкото село Рътлина, които от години страдат от

...
Жители на търговищкото село Рътлина, които от години страдат от
Коментари Харесай

Недоволство в село в община Омуртаг заради системен недостиг на питейна вода

Жители на търговищкото село Рътлина, които от години страдат от дефицит на вода и са на режим, се оплакват, че птицеферма в селото им употребява питейна вода и в допълнение ги обрича на безводие. Собственикът на обекта отхвърля и твърди, че употребява различен самостоятелен водоизточник, предава Българска национална телевизия.

250 души живеят в с. Рътлина и сходно на доста други села в община Омуртаг от години страдат от дефицит на питейна вода. Данните сочат, че това е всеобщ проблем в региона - над 70% от дребните обитаеми места са с режим на водата. Затова всяка капка се цени и в случай че някой я употребява за друго, с изключение на за пиянство - свадите са неизменими.

Собственикът на птицефермата, дружно с протестиращите хора, сподели по какъв начин тъкмо си набира вода от чешма в прилежащото село Плъстина, която тече свободно и е за водопой на животни. С помощта на помпа той я събира в бидони и по този начин има задоволително вода за птицефермата. Птицевъдът твърди, че не разчита на питейна вода от селото, защото тя не идва с дни, а до тогава птиците му ще умрат. Справка във ВиК-Търговище демонстрира, че преди години той е плащал месечно по 600 лв. за питейна вода, по-късно те намалели на 200, а последната му сметка е за 30 лв..

Въпреки че недоволните разгледаха фермата, те обявиха, че не му имат вяра и ще продължат да следят с каква вода отглежда птиците.

Явно е, че разправиите в село Рътлина скоро няма да спрат. Решението на казуса с дефицита на вода е да се разшири сегашният водоизточник като се създадат нови каптажи, в които да се събира повече вода. Преди години е имало изследване за това, само че в последно време за него се приказва единствено преди избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР