Жители на столичния квартал Овча купел излизат тази вечер на

...
Жители на столичния квартал Овча купел излизат тази вечер на
Коментари Харесай

Жители на Овча купел на протест в центъра на София срещу `неправомерното и прекомерно` застрояване

Жители на столичния квартал " Овча купел " излизат довечера на втория си  митинг срещу " непозволеното и несъразмерното застрояване сред блоковете ни, на площите, отредени за детски градини, учебни заведения, улици, паркинги, зелени площи ".
 Жители на Овча купел на митинг против нов градеж в реституиран парцел
След първия митинг на 27 август, през днешния ден хората ще се съберат в 19 ч. на пл. " Св. Александър Невски ", откъм ул. " 15-ти ноември ". Имат позволение да продължат до 21 ч. Те са поканили и районния кмет, и основния проектант на София за разискване и решения по " мъчителната тематика ".

Всички живущи в столицата сме пострадали, пишат още уредниците на митинга - предприемчив комитет " ОБЕДИНЕНИ ОК ". Те са представители на блоковете  416, 415, 414, 413, 412, 411, 410, 407, 406, 405. Подкрепя ги асоциация АРОЕС -„ СПРАВЕДЛИВОСТ “.

Един от последните случаи, предизвикали неодобрение в квартала, бе почналото създаване на канализация, което засегна парцели частна и общинска благосъстоятелност и за което нямаше позволение за градеж и протокол за разкриване на строителна площадка. След като хората подадоха сигнал, от регион " Овча купел " ревизираха и отправиха наставление за неотложно прекратяване на дейностите и възобновяване на предходното положение на терена. Втора инспекция от регион " Овча купел ", на 23 август, откри, че предписанието е изпълнено.



Тази дребна победа на жителите на " Овча купел " обаче надалеч не изчерпва проблемите. В страницата във Facebook " Инициативен комитет на живущите в Овча Купел " са изредени голям брой такива, да вземем за пример:

- липса на настилка, тротоари и осветяване в огромна част от по-малките улици;



Снимка: Фейсбук/Инициативен комитет на живущите в Овча купел

- всеобща сеч на дървета пред търговски обекти, до спирки и булеварди;

- постоянно прекъсване на водата и/или електричеството когато и да е на денонощието;

- нерегламентирани сметища и замърсяване на въздуха " посредством палене на гуми от самонастанилото се гето " ;

- зачестили обири и мощна музика от колибите на нерегистрирани представители на малцинствата;

- " прилагане от етноса на градинките в околоблоковите пространства за конна паша " ;

- липса на общински паркинги;

- липса на обособени велоалеи и места за разходка на домашните любимци;

- неприятна транспортна инфраструктура, вкл. липсата на заслони на част от спирките и на електронни осведомителни табла;

- неслучило се саниране на трите утвърдени преди повече от 3 години многофамилни жилищни здания по националната стратегия за енергийна успеваемост, макар съществуването на механически паспорти и отпуснати финансови средства.

Хората споделят, че не се усещат в сигурност в квартала си и имат потребност от повече патрулиращи полицейски коли в късните часове.

Те питат и дали компания " Трейс ", която е полагала настилката по бул. " Монтевидео " е употребила радиоактивен трошляк от закритата минна кариера и желаят да се вземат проби и да се ревизира.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР