Жители на созополското село Атия проведоха протестен митинг срещу изграждането

...
Жители на созополското село Атия проведоха протестен митинг срещу изграждането
Коментари Харесай

В Атия протестираха срещу изграждането на площадка за опасни битови отпадъци

Жители на созополското село Атия организираха протестен протест против построяването на площадка за предпазване на рискови битови боклуци наоколо до обитаемото място. Митингът се организира на входа на селото и затвори достъпа на колите. В петиция до община Созопол протестиращите упорстват за провеждането на локален референдум за пренасяне на депото на по-подходящо място.


Протестиращите се събраха на пешеходната пътека след разклона на основния път за Созопол, като близо час и половина не пропускаха коли да минават, до момента в който чакаха министъра на екологията да дойде при тях.
Виолина Райнова - уредник на митинга: Сметищата, които се вършат, в това число и Центъра за рискови битови боклуци, се вършат на няма и двеста метра от къщите на хората.
В 11:30 горещата точка се реалокира на площадката за боклуци, където министър Нено Димов към този момент беше дошъл по различен, обиколен път, а протестиращите го упрекнаха, че се е скрил от тях.
Нено Димов - министър на околната среда и водите: Ако община Созопол реши да я реалокира и си финансира преместването, нямам нищо срещу. Ние не може да отделим повече запас, българо-швейцарската стратегия няма да отдели повече пари.
Министър Димов сподели още, че това, което е направено тук, е по най-високите швейцарски стандарти, финансира се по българо-швейцарската стратегия и самото швейцарско държавно управление го управлява. Министър Димов съобщи, че не може да каже какъв брой би коствало преместването на площадката на различен терен.
Нено Димов: Изграждането ѝ коства малко под два милиона. Но тя е издигната тук, тъй като общината Созопол е показала тази площадка като място, с което е кандидатствала по българо-швейцалската стратегия. При всички положения тази площадка е утвърдена, предходна е през съответните процедури и в случай че община Созопол не желае да реалокира тази площадка, тя ще стартира да действа.
По думите на екоминистъра в България единствено шестима кметове са се преборили за такива площадки, а до идната година всички общини в България би трябвало да имат такива депа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР