Жители на созополските селища Черноморец, Атия и Присад излязоха вчера

Жители на созополските селища Черноморец, Атия и Присад излязоха вчера ...

Три созополски селища излязоха на протест.


Жители на созополските селища Черноморец, Атия и Присад излязоха вчера на общ граждански протест на площада пред общината в Созопол. Представителите на населените места изразиха недоволството си от площадките за временно  съхранение на опасни битови отпадъци в село Атия. Освен това те поискаха да се реши проблемът с имотите им в Черноморец и настояха за мерки срещу безводието в село Присад. 

Жителите на Атия отново поискаха промяна на терена за временно съхранение на отпадъци. Според тях в непосредствена близост до мястото за депо има хвостохранилище, което е компрометирано. "Никой не иска да се съсипва 50 декара гора, за да я заменят с боклуци", възмути се по време на акцията Даниела Иванова. Това не е първият протест на хората от Атия. Още през август те се събраха и поискаха на референдум да се реши дали няма по-подходящо място за депото.

Хората от село Присад се оплакаха от честата липса на питейна вода в района им. Те са инициирали подписка за отделяне от община Созопол и присъединяване към община Бургас. Търсят и съдействие от Европейската комисия. Хората са сезирали министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие. Те от своя страна се обърнали към общината. "От общината дойдоха при нас и ни казаха, че сме нерентабилни, прекалено малко сме и нямат финанси за нас. Не ги интересуваме, съветват ни да сложим сонди и да си доставяме сами вода", обясни по време на протеста Ванча Байлова. Хората от селото още миналата година поискаха референдум за отделяне от община Созопол, но развитие по въпроса няма. 

Васил Жечев от инициативния комитет Черноморец поиска подкрепа за възстановяване правото на собственост и владение на наследствени земи от местностите Червенка и Таласакра. Хората от Черноморец направиха отделен протест в петък и излязоха на главния път за Бургас. Те показаха нотариални актове за собственост.

Източник: duma.bg