Жители на созополските селища Черноморец, Атия и Присад излязоха вчера

...
Жители на созополските селища Черноморец, Атия и Присад излязоха вчера
Коментари Харесай

Три созополски селища излязоха на протест

Жители на созополските селища Черноморец, Атия и Присад излязоха през вчерашния ден на общ цивилен митинг на площада пред общината в Созопол. Представителите на обитаемоте места показаха недоволството си от площадките за краткотрайно предпазване на рискови битови боклуци в село Атия. Освен това те желаеха да се реши казусът с парцелите им в Черноморец и настояха за ограничения против безводието в село Присад.

Жителите на Атия още веднъж желаеха смяна на терена за краткотрайно предпазване на боклуци. Според тях в непосредствена непосредственост до мястото за хранилище има хвостохранилище, което е компрометирано. " Никой не желае да се унищожава 50 декара гора, с цел да я заменят с отпадъци ", възмути се по време на акцията Даниела Иванова. Това не е първият митинг на хората от Атия. Още през август те се събраха и желаеха на референдум да се реши дали няма по-подходящо място за депото.

Хората от село Присад се оплакаха от честата липса на питейна вода в региона им. Те са инициирали подписка за обособяване от община Созопол и присъединение към община Бургас. Търсят и подпомагане от Европейската комисия. Хората са сезирали министерствата на опазването на здравето и на районното развиване. Те от своя страна се обърнали към общината. " От общината пристигнаха при нас и ни споделиха, че сме нерентабилни, прекомерно малко сме и нямат финанси за нас. Не ги интересуваме, поучават ни да сложим сонди и да си доставяме сами вода ", изясни по време на митинга Ванча Байлова. Хората от селото още предходната година желаеха референдум за обособяване от община Созопол, само че развиване по въпроса няма.

Васил Жечев от инициативния комитет Черноморец изиска поддръжка за възобновяване правото на благосъстоятелност и притежание на наследствени земи от местностите Червенка и Таласакра. Хората от Черноморец направиха обособен митинг в петък и излязоха на основния път за Бургас. Те демонстрираха нотариални актове за благосъстоятелност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР