Жители на село Брест, което бе едно от първите огнища

...
Жители на село Брест, което бе едно от първите огнища
Коментари Харесай

Стопани от плевенско се вдигнаха на бунт заради обезщетенията за африканската чума

Жители на село Брест, което бе едно от първите огнища на Африканска чума по свинете /АЧС/ в Плевенска област, пристигнаха през днешния ден на съвещанието на Областната епизоотична комисия, с цел да стачкуват, че не са включени в описите да получат компенсации от 300 лева Покани ги кметът на Брест Цецо Луканов. Той съобщи на водещата съвещанието Татяна Божинова, зам.-областен шеф на Плевен Татяна Божинова, и на шефа на ОДБХ доктор Иван Йорданов, че неговите съселяни са подготвени да стартират протестни дейности, в случай че казусът на бъде решен.
„ Преди месец Брест беше първото село, в което бе открита АЧС. Тогава бяха убити 15-16 свине, а се изклаха към 200 свине . Сега хората питат за какво на тях няма да се изплащат тези 300 лева обезщетение и желаят да стачкуват. Поискахте от нас да създадем описи на тези, които гледат свине – направихме го. Имаше умъртвени свине по-късно. Обяви се пред всички, че ще има заплащане, а в този момент се оказва, че нашите хора нищо няма да получат. Защо ще заплащат единствено за прасетата в 20-километровите зони? “, попита кметът.
„ Съгласно напътствията от Министерството на земеделието, храните и горите би трябвало да се дефинират 20-километрови зони към промишлените свинекомплекси и в тях да се изплащат тия компенсации за разчистване на персоналните стопанства. Село Брест е в община Гулянци и не попада в такава 20-километрова зона. По тази причина там не се изплащат тези средства. Дали ще има заплащания за евтаназираните свине, към тоя миг не може да се каже “, отговори доктор Иван Йорданов.
„ Накарахте ни тогава да си изколим прасетата, а те не боледуваха. Направихме го, тъй като сме изпълнителни, а в този момент оставаме без нищо. Гледаме свине, с цел да си помогнем – пенсиите ни са ниски. Помагахме и на деца и внуци. Направо ни унищожиха “, ядосано разясниха протестиращите стопани.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР