Жители на села в Родопската яка се спасяват от безводието

...
Жители на села в Родопската яка се спасяват от безводието
Коментари Харесай

Изобретение Направи си сам спасява от суша Родопската яка

Жители на села в Родопската яка се избавят от безводието с хидрофор „ направи си самичък ”. Идеята за оборудването, което всеки може да си сглоби самичък, се популяризира в обществените мрежи и се трансформира в едно от най-коментираните.

Иновацията бе разказана от гражданин на село Белащица, известно като Пловдивския Бевърли Хилс, поради огромните и първокласни къщи в селото и вилните зони.

„ Водата е проблем от над 25 година Препоръчвам да си сложите един еднотонен бидон, като в горния му край сложите поплавък от тоалетно казанче. Към него връзвате водата от тръбопровода. После от отвора на бидона свързвате с тръбопровода на вашата къща. Да не забравите да сложите възвратен клапан на входа на хидрофора, а на изхода воден филтър, с цел да пречисти въпреки всичко водата. Така, когато не употребявате вода, бидонът ще е цялостен, когато употребявате вода, ще имате задоволително налягане, с цел да употребявате водата, а от горната страна ще се цялостни. Ако няма вода от ВиК, ще си употребявате от вашия водосъдържател. Когато пристигна, ще се изпълни и поплавъкът ще затвори притока на вода. Това ще ви коства от 600 лв. нагоре, зависи какъв хидрофор ще си купите ", написа иноваторът от Белащица.

Междувременно стана ясно, че по Великден живеещите на една от най-дългите улици в Браниполе - " Хан Аспарух ", останаха на изсъхнало поради три ВиК повреди. Както " Марица " към този момент писа, със средства от Община Родопи и взаимно с ВиК бе сменен близо 2,5 км основен тръбопровод. С него беше комплициран завършек на безводието в летния сезон в Браниполе. Според локалните обаче подмяната на водопровода вдигнала налягането в тръбите и защото те са остарели и изгнили, в този момент постоянно се пукат. Затова и по Великден на една и съща улица е имало три повреди, разясняват хора от селото.

Местните се надяват, че казусът с безводието може да се реши изцяло с реализирането на плана " Въча ". Той планува Пловдив и селата към града да се доставят по гравитачен път с чиста планинска вода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР