Жители на русенското село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба

...
Жители на русенското село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба
Коментари Харесай

Откриха мъртви сомове в русенско езеро

Жители на русенското село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба в езерото, което се намира в региона. Замърсяване на водоема или бракониерство е причина за измирането на рибата ревизират чиновници на районната екоинспекция и Агенцията по риболовство и аквакултури, съобщи Българска национална телевизия.

Мъртви сомове с тегло към 10 кг са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Открили ги локални риболовци. Предполагат, че рибата е мъртва поради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма. Управителят на свинекомплекса обаче отхвърля да има нещо общо.

" Моята свинеферма няма по какъв начин да замърси езерото заради простата причина, че събираме торовата маса в торови складове и от там се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите ", разяснява Ангел Маринов - шеф на свинефермата.

Водоемът се употребява за любителски лов на риба. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са потърпевши. Хора от Щръклево не изключват намесата на бракониери.

" Разправят, че са я гърмели. Не е от замърсяване. Езерото е доста чисто, ей къде е рибката. Свинарникът е ей там чак, горе на върха, и някой път по пътя се стича мръсна вода, не стига до езерото ", сподели Пенчо Георгиев.

След направената инспекция от Агенцията по риболовство и аквакултури споделиха, че е малко евентуално бракониери да са употребявали електричество за улов на сом.

" Тези уреди, някои от тях имат селекция и за сом, само че отново споделям, че е малко евентуално. Може да е от външно замърсяване, има наоколо животновъдни обекти, от торни ями ", сподели Михаил Михайлов - шеф на " Рибарство и надзор - Централен Дунав " - ИАРА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР