Жители на пограничните благоевградски села Логодаж и Селище са притеснени

...
Жители на пограничните благоевградски села Логодаж и Селище са притеснени
Коментари Харесай

Недоволство срещу откриването на кариера за добив на инертни материали

Жители на пограничните благоевградски села Логодаж и Селище са обезпокоени от идното разкриване на кариера за рандеман на инертни материали. Хората недоволстват, че извозването на строителни материали от тежкотоварни коли ще докара до разрушение на пътища в региона. Според тях, в случай че кариерата бъде разкрита, в региона ще се наруши екологичното равновесие.

Логодаж, Благоевград Селище, Благоевград

В региона на Селище към този момент действат две кариери. Според локалните хора компания за рандеман на инертни материали сега прави изследвания за откриване на трета, единствено на 500 м от първите къщи на селото.
Най-големи са ни терзанията за водата. Това е главният водоизточник, който е дал началото на селото. От тази вода черпят махали, региони.Пламен Червенков, кмет на с. Логодаж: Северните ветрове, които ще духат цялата прахуляк и целият звук ще бъдат тук в центъра на селото.
Благой Панайотов, кмет на с. Селище: Тези коли минават през центъра на селото. Около 2 км. визира селото. Непоносим е и в този момент шумът, а не мога да си показва какво ще стане, в случай че се открият нови кариери - звук, прахуляк. Има към този момент и изсъхнали дървета около пътя от изгорелите газове. Има заплаха от увреждане на къщите и сме твърдо срещу откриването и разкриването на нови кариери.
От РИОСВ-Благоевград обявиха за Българска национална телевизия, че досега при тях няма искане за кариера за рандеман на инертни материали в землището на с. Логодаж. Ако постъпи такова ще бъде направена оценка на влияние върху околната среда и чак тогава може да започва възможна процедура. Местните хора заплашват да блокират пътя за Македония, в случай че бъде разкрита трета кариера в региона. От компанията отхвърлиха коментар с претекста, че шефовете са в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР