Жители на пазарджишкото село Юнаците протестираха днес срещу изграждането на

...
Жители на пазарджишкото село Юнаците протестираха днес срещу изграждането на
Коментари Харесай

Протест в пазарджишко село срещу нова свинеферма

Жители на пазарджишкото село Юнаците стачкуваха през днешния ден против построяването на индустриална свинеферма наоколо до обитаемото място. Хората са изпратили подписка до държавното управление и Министерство на екологията, в която упорстват строителството да бъде прекъснато. Ако не бъдат взети ограничения протестиращите оповестиха, че ще преминат към гражданско непокорство.

Юнаците, Пазарджик Величково, Пазарджик

Комплексът, който се построява, е ситуиран в землището на прилежащото село Величково. Там митинги против новия обект няма. Жителите на Юнаците обаче настояват, че активността на свинефермата ще навреди точно на тях. Притесняват се от замърсяване на подпочвените води и неприятна миризма, въпреки, че селото е на към три километра от обекта.

От компанията вложител отхвърлиха да застанат пред камерата ни. По телефона обясниха, че в комплекса ще се отглеждат 2000 прасета и няма да има замърсяване на околната среда. Категорични са, че макар митингите, ще продължат активността си.

Хюсеин Хюсеин - представител на компанията вложител: Това е комплекс, който е по европейска стратегия, минал е всичките институционални инспекции, има всички позволения.
От инспекцията по околна среда в Пазарджик оповестиха за „ По света и у нас “, че за обекта не се постанова правене на оценка за влияние на околната среда. Извършена е инспекция, която е открила, че в по-голямата си част посоката напразно е от село Юнаците към бъдещата свинеферма и не се чакат неприятни миризми. Недоволните поданици са безапелационни, че ще продължат с митингите.
Стоян Кузев - кмет на село Юнаците: Подписката ще я продължим, с цел да набъбне и да стане още по огромна. Ще продължим с блокиране на пътища и гражданско непокорство.
Протестиращите поданици на село Юнаците оповестиха, че ще подадат сигнал и до Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР