Жители на монтанското село Долна Вереница плашат с гражданско неподчинение

...
Жители на монтанското село Долна Вереница плашат с гражданско неподчинение
Коментари Харесай

Заради безводие: Жители на село в Монтанско плашат с блокада на Е-79

Жители на монтанското село Долна Вереница плашат с гражданско непокорство и обсада на Е-79 за Дунав мост 2 поради лиспата на вода през последните два месеца и половина.
Те бедстват поради пресъхналите чешми.
Хората се събраха през днешния ден пред кметството и изляха тъгата си пред медиите.
„ Без вода сме два месеца и половина. Сега, като стана топло, не може един буркан да измием, плодовете изгниха. Не можем да се изкъпем, нямаме персонална хигиена. Идва за 15-20 минути водата и стопира. Аз като изпълня в галони 100 литра, всички ми споделят, че съм добре”, съобщи за Нова Тв стара жена.
Мъж от селото добавя, че толкоз дълго в никакъв случай не са оставали без вода, а на различен поради безводието са измрели кравите и козите му.
"Излизаме на митинг, няма да пуснем хора тук, ще легнем на пътя ", зарече се стара жена.
Кметът на селото Ивайло Никитиев изясни, че поради новостроящата се вилна зона край Монтана в местността Палековото, водата се отбива и при тях понижава дебитът.
„ Подавал съм тъжби до шефа на ВиК, министър-председател, президент, омбудсман, КЕВР. От началото от ВиК споделяха, че доста се полива, намалял е потенциалът на водата. Създава се напрежение сред село Долна Вереница и вилната зона на Монтана. Нямаме нищо срещу хората, които са си закупили и строили и желаят да имат вода и ток, само че откакто си разкриват клиенти, ВиК – Монтана би трябвало да си обезпечи водоизточник, а не да се взима от нашата вода”, сподели кметът на село Долна Вереница.
От ВиК - Монтана обясниха, че в действителност Долна Венерица се водоснабдява от повърхностни водоизточници, които се въздействат от атмосферните условия.
„ Село Долна Венерица се водоснабдява от повърхностни водоизточници, които се въздействат от атмосферните условия. Всяко едно засушаване въздейства върху дебита на тези водоизточници. Хората го знаят. Водата се разпределя съразмерно 1:2 сред Палековото и Долна Вереница”, съобщи инж. Людмил Минев от ВиК – Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР