Жители на Монтана стоят зад организирането на Национална гражданска инициатива

...
Жители на Монтана стоят зад организирането на Национална гражданска инициатива
Коментари Харесай

Искат държавен фонд за развитие на Северозапада

Жители на Монтана стоят зад организирането на Национална гражданска самодейност (НГИ), чиято съществена цел е в бюджета за 2020 година да бъде основан Държавен капиталов фонд Северозапад. Председателят на организацията Камелия Трифонова изясни, че сходен ход би подкрепил превъзмогването на някои от най-наболелите проблеми в района и изключително на демографската рецесия. Тя и представители на НГИ са изпратили до Народно събрание и ръководителя на комисията по взаимоотношение с Неправителствени организации и тъжби на жители Георги Гьоков предложение за основаване на фонда, а от през днешния ден стартират и национална подписка в поддръжка на настояването. Инициаторите се срещнаха в Народното събрание с Гьоков, Корнелия Нинова и левите депутати от Монтана, Враца и Видин. На срещата пристигна и икономистът Пламен Милев, който e част от екипа, подготвящ различния държавен бюджет на левицата.

Камелия Трифонова изясни, че Северозападът продължава да се обезлюдява, а ограничения не се подхващат. " Обещаваха организация за Северозапада, министерство за Северозапада и закон за нашия район, само че нищо не се случи. Затова преди началото на бюджетната процедура за 2020 година организираме самодейност за основаване на подобен фонд и ще настояваме страната да отдели запас за справяне с демографската рецесия, която е застрашителна за целия район ", изясни тя. Гьоков напомни, че план за сходен фонд е имало при държавното управление на Пламен Орешарски, само че с рухването на кабинета концепцията е била изоставена.

НГИ упорства страната да обезпечи финансиране за инфраструктура и привличане на вложители за високотехнологично произвеждане. Хората припомниха, че в Монтанско заплатите са най-ниските за страната. Сред предлаганите ограничения за възстановяване на живота в Северозапада са отпущането на стипендии за студенти, които след довеждане докрай на образованието си да работят в района, еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати при раждане на дете, само че единствено за осигуряващи се родители, както и подкрепяне на млади бизнесмени и дребните производства.

Сред учредителите на гражданската самодейност са членове на Българска социалистическа партия и претендентът за кмет, повдигнат от левицата, Илия Илиев.

Народните представители от Българска социалистическа партия дадоха обещание да спомагат законодателно за основаването на фонда. Корнелия Нинова съобщи, че ще отстоява концепциите при разискването на държавния бюджет и изрази подготвеност някои от ограниченията да бъдат допълнени. Депутатът Атанас Костадинов прикани всички политически сили да поддържат ограниченията за възкръсване на Северозапада. " Не одобряваме, че няма пари за Северозапада. За 2 години Министерски съвет изхарчи близо 1 милиарда лева без никакви критерии и желаеме тази процедура да спре ", съобщи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР