Жители на лясковското село Джулюница откупиха родната къща на автора

Жители на лясковското село Джулюница откупиха родната къща на автора ...

В ​село Джулюница спасяват родната къща на автора на Сладкопойна чучулига.


Жители на лясковското село Джулюница откупиха родната къща на автора на любимата детска песен "Сладкопойна чучулига" Цоньо Калчев. Родолюбивите инициатори дарили историческия имот на Регионалната библиотека във Велико Търново, а за да осъществят намерението си, събирали пари в продължение на една година. Така къщата на обичания поет ще бъде спасена от забвение и разруха, тъй како ще бъде превърната в музей.

Джулюница, Лясковец

В тази къща през далечната 1903 година се ражда текстът на любимата песен на поколения български децата - "Сладкопойна чучулига". Въпреки, че многократно е канен да живее със съпругата си и седемте им деца в столицата, Цоньо Калчев остава да твори в родното си село Джулюница до края на живота си.
Боянка Калчева - внучка на Цоньо Калчев: "16 години на легло е бил и не е спирал да пише. Иван Вазаво едно време му е направил предложение да отиде да живее със семейството си в София, но той отказва. Негова е инициативата да се чества обесването на Васил Левски на 19 февруари."
В последните няколко десетилетия обаче, родната къща на поета започнала да се руши и хората в Джулюница не останали безразлични.
Румен Стойков - жител на село Джулюница: "Той е велик поет и трябва идното поколение да си спомня за тези велико поети. Събрахме 2500 лева, пари които 20 дарителя се отзоваха и дадоха, за да закупим къщата на Цоньо Калчев."Николай Колев - РБ "П.Р. Славейков" - Велико Търново: "Къщата му, след като бъде възстановена, ще се превърне в един творчески дом, в този творчески дом ще бъдат развивани най-различни дейности, да бъде средище на творци."
Къщата е дарена на Регионалната библиотека във Велико Търново. Хората в Джулюница вярват, че паметта на именития им съселянин няма да бъде забравена, а текстовете му ще пеят още десетки поколения български деца.

Източник: bnt.bg