Жители на лясковското село Джулюница откупиха родната къща на автора

...
Жители на лясковското село Джулюница откупиха родната къща на автора
Коментари Харесай

В ​село Джулюница спасяват родната къща на автора на Сладкопойна чучулига

Жители на лясковското село Джулюница откупиха родната къща на създателя на обичаната детска ария " Сладкопойна чучулига " Цоньо Калчев. Родолюбивите основатели дарили историческия парцел на Регионалната библиотека във Велико Търново, а с цел да осъществят желанието си, събирали пари в продължение на една година. Така къщата на обичания стихотворец ще бъде избавена от забвение и съсипия, така како ще бъде превърната в музей.

Джулюница, Лясковец

В тази къща през далечната 1903 година се ражда текстът на обичаната ария на генерации български децата - " Сладкопойна чучулига ". Въпреки, че неведнъж е канен да живее със брачната половинка си и седемте им деца в столицата, Цоньо Калчев остава да твори в родното си село Джулюница до края на живота си.
Боянка Калчева - внучка на Цоньо Калчев: " 16 години на легло е бил и не е спирал да написа. Иван Вазаво едно време му е направил предложение да отиде да живее със фамилията си в София, само че той отхвърля. Негова е самодейността да се празнува обесването на Васил Левски на 19 февруари. "
В последните няколко десетилетия обаче, родната къща на поета почнала да се разрушава и хората в Джулюница не останали безразлични.
Румен Стойков - гражданин на село Джулюница: " Той е популярен стихотворец и би трябвало идното потомство да си спомня за тези велико поети. Събрахме 2500 лв., пари които 20 донора се отзоваха и дадоха, с цел да закупим къщата на Цоньо Калчев. " Николай Колев - Република България " П.Р. Славейков " - Велико Търново: " Къщата му, откакто бъде възобновена, ще се трансформира в един креативен дом, в този креативен дом ще бъдат развивани най-различни действия, да бъде средище на създатели. "
Къщата е дарена на Регионалната библиотека във Велико Търново. Хората в Джулюница имат вяра, че паметта на именития им съселянин няма да бъде забравена, а текстовете му ще пеят още десетки генерации български деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР