Жители на Лозен се притесняват, че пасище ще се превърне

...
Жители на Лозен се притесняват, че пасище ще се превърне
Коментари Харесай

Разследване: Как частно лице получи пасище срещу 332 лв. на година

Жители на Лозен се тормозят, че пасбище ще се трансформира в строителна площадка, откакто беше отдадено чартърен.

Това е местността Сукарица. От тук потеглят единствените пътеки за нанагорнище в планината над Горни Лозен. От тук минават централният тръбопровод, път и дерето, в което е заустена част от канализацията на Лозен. Тази земя в този момент се стопанисва от 31-годишния Димитър Димитров.

През 2016 година земеделското министерство я дава чартърен на татко му за пет години.Той умира и договорът е възобновен с Димитър, за четири години. Семейството гледа 27 говеда над 2-годишна възраст и 30 по-млади животни за месо.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на предходната година тези 24 декара би трябвало да се употребяват за пасбище, написа в контракта сред земеделското министерство и Димитър Димитров. От тогава до в този момент крави тук не са идвали, споделят хората, само че преди три седмици идват мъже с резачки и стартират да разчистват терена.

По думите на кмета на общината от тях не е публикуван нито един документ за почистване на този терен.

Кметът и хората от Лозен не знаели за договорката сред Земеделското министерство и младия фермер. Стигат до контракта и по този начин схващат, че неговото стопанство намира в Бухово.

„ Това беше първото нещо, което ни направи усещане. Бухово е на 27 км. От тук. Той да гледа животни или да коси трева в Лозен. Нещата не се връзват. Освен това тук има към този момент един казус – 2003 година беше изработен опит да бъде взета тази земя. Заменена. От хора, свързани с народен представител тогава, и в този момент е депутат”, споделя Атанас Милчев.

Снимка: btvnovinite.bg

По контракт земеделското министерство е отдало земята за 14 лева годишен наем за всеки декар. Или общо 322 лева на година, като за предходната година бащата на Димитър е бил освободен от наем, а самият Димитър тази година не дължи нищо на страната.

Отиваме в Бухово, с цел да попитаме наемателя дали и по какъв начин ще транспортира говедата си на 27 км разстояние всеки ден, с цел да съблюдава контракта и да употребява наетата земя като пасбище. В стопанството откриваме единствено индивида, който се грижи за кравите, който е безапелационен, че кравите не се водят до Лозен.

Самият Димитър Димитров отхвърли да застане пред камерата ни и разяснява контракта единствено по телефона:

– Уточнява се само, че би трябвало да е в положително земеделско положение, а не змиярник.

– Вие знаете, че договорът е пред мен и в него не написа нищо за змиярник, само че написа за 27 говеда и още 30.

– От тези бройки се вадят скотски единици.

– Искате да ми кажете, че там няма да водите да пасете крави?

– Не. Просто би трябвало да е в положително земеделско положение.

Стопанинът споделя, че поддържането на терена е задоволително, с цел да извършва контракта, въпреки че в него написа, че земята е отдадена за пасбище. Твърди, че към момента не получава дотации за тази земя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР