Жители на Катар, Бахрейн, емирството на Абу Даби в ОАЕ,

...
Жители на Катар, Бахрейн, емирството на Абу Даби в ОАЕ,
Коментари Харесай

Най-силното слънчево затъмнение за последните 250 г. вече е в историята

Жители на Катар, Бахрейн, емирството на Абу Даби в ОАЕ, югоизточна Саудитска Арабия и Оман за първи път от век и половина следиха съвсем цялостно слънчево затъмнение, идващото сходно затъмнение може да бъде забелязано в района едвам след 100 години, оповестява РИА Новости.

Желаещите да видят по какъв начин луната покрива слънчевия диск започнаха да се събират покрай постройката на Катарската обсерватория в Персийския залив от 5.30 сутринта. Служители на обсерваторията и планетариума „ Ал Турая “, ситуирани в една и съща постройка, поканиха жителите на емирството, пиейки кафе или чай с тях, да се възхитят на доста рядко срещано за тези елементи на света събитие - слънчево затъмнение, което беше последното за 2019 година

Служителите на планетариума раздадоха специфични очила на всички, които желаеха да погледнат " огненият пръстен ", като предизвестиха за риска да изгубят зрението си, в случай че погледнат слънцето в този миг без отбрана. Максималната фаза на затъмнението беше забележима в 6.36 сутринта локално време.

Причината да се получи този „ огнен пръстен “ се дължи на дистанцията на нашия естествени сателит до Земята. В момента Луната е по-близо до своя разцвет (което значи, че е по-далеч от Земята), поради което наподобява с 3 % по-малка от Слънцето, когато се гледа от Земята, отбелязва OFFNews.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР