Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу

...
Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу
Коментари Харесай

Недоволство в Карлово: Протест срещу закриването на АГ-отделението в болницата

Жители на Карлово и прилежащи общини излязоха на митинг против закриването на Акушеро-гинекологичното поделение в Карловската болница. Недоволството е предизвикано от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по 12-те клинични пътеки, по които работи АГ-отделението. От Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив обявиха за Българска национална телевизия, че ще разясняват случая след окончателното решение на Административния съд. Преди малко стана ясно, че кметът на Карлово е получил увещание от шефа на Здравната каса доктор Дечо Дечев, че до ден казусът ще бъде решен. А до момента в който вървеше митингът, в отделението се родиха три бебета.

Карлово

В АГ-отделението на Карловската болница се раждат към 500 бебета годишно. Лечебното заведение обслужва над 110 хиляди души от 7 общини. Най-близката болница е на 60 км.

Румяна Иванова: Хора от Пирдоп до Казанлък раждат тук, подобен огромен регион да се остави без родилно отделени е е просто закононарушение. Бисера Иванова - ст. акушерка в АГ-отделението: Те ще раждат в колите за спешна помощ, в къщи освен децата, една раждаща за 7-8 път към този момент крие рискове и за нейния живот, тъй като всичко може да се случи там и си има други затруднения.
Кметът на Карлово уточни, че заповедта на РЗОК в Пловдив е непровомерна, защото в АГ-отделението работи 1 анестезиолог на щат и половина и още трима на половин щат, което покрива нормативната база. Според Кабаиванов, отделението би трябвало да продължи да съществува и касата да превежда нужните средства, тъй като Пловдивския административен съд е спрял заповедта на касата.

Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: Искам да поканя господин Дечев, който е неотдавна, да отиде в Пловдив, да види по какъв начин работи РЗОК в Пловдив и да си направи своите заключения по този начин ли би трябвало да работят подразделенията на НЗОК.
Протестът поддържаха над 200 души. Лекарите, локалната власт и жителите желаеха нова държавна политика в общинското опазване на здравето и към 25 милиона, с които да се подкрепи активността на общинските лечебни заведения в страната, с цел да продължи тяхното битие. По време на митинга в АГ-отделението на Карловската болница се родиха три бебета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР