Жители на Гълъбово неуспяха да се съберат на протест срещу

...
Жители на Гълъбово неуспяха да се съберат на протест срещу
Коментари Харесай

ТЕЦ „Брикел“ от години изгаря нерегламентирано биомаса, въпреки санкциите на РИОСВ


Жители на Гълъбово неуспяха да се съберат на митинг против замърсяването на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, тъй като кметът на града Николай Тонев не позволи мероприятието да се случи. Причината бе, че е липсвало авансово съобщение за митинга. Градоначалникът е събрал в залата в Общината недоволните жители и шефът на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ Яни Павлов, оповестява осведомителният уебсайт zaistinata.com.

Предварително оповестеният митинг на жителите от Гълъбово против индустриалната активност на „ Брикел “ЕАД – енергийното сдружение на Христо Ковачки, което непрестанно и тежко замърсява околната среда, не се състоя.

По време на срещата кметът е обяснил, че ще бъде трагично събитие в случай че Топлоелектрическа централа „ Брикел “ не възобнови работата си преди началото на зимния сезон. Ако това се случи общинските здания в Гълъбово щели да останат без отопление през зимата. Припомняме, че остарялата въглищна централата бе спряна след наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора поради замърсяване на въздуха и изгаряне на непозволени горива в пещта на централата. В случая за гориво са били употребявани главно биомаса и битови боклуци.

Директорът на централата Яни Павлов е обяснил, че ТЕЦ-ът ще възобнови работата си откакто завърши неговия планов ремонт. Очаква се това да се случи в къси периоди.

„ Към въпросите за перманентното обгазяване и запрашаване на въздуха в Гълъбово се прибавиха и тези за така наречен „ пробно изгаряне “ на RDF и биомаса. Както и за подписаното авансово Споразумение сред общинския съвет и енергийното сдружение за потреблението на битови боклуци – локални и импорт от чужбина, най-вече от Италия, за произвеждане на електрическа енергия. Притеснени, хората питахадокога ще живеят в тази отровена средас децата си и има ли благоприятни условия сдружението да влага в уреди, които да лимитират замърсяването на въздуха “, споделя в репортажа си уеб сайтът zaistinata.com.

Кметът e представиl пред участниците в срещата желанията си да построи съвременен цех за преправка на боклуци от пето потомство. Той обаче не е съумял да отговори на присъстващите от кое място общината ще вземе нужните ѝ 180 млн. евро.

Екологът Меглена Антонова от организацията „ Грийнпийс “-България е обяснила пред присъстващите, че е формирано дело против РИОСВ-Стара Загора, поради решението й пробното изгаряне на боклуци в централата на „ Брикел “ да става без Оценка за влияние върху околната среда. Делото е заведено от съдружие „ За земята – достъп до правораздаване “.

На срещата е станало ясно, че Топлоелектрическа централа „ Брикел “ има позволение от Министерство на околната среда и водите за пробно изгаряне на 500 хиляди тона отпадък под формата RDF блокчета. Според еколозите законът разрешава изгаряне по този прийом на едвам 50 т отпадък.

От средата на юли в Топлоелектрическа централа „ Брикел “ са изгорили 17 хиляди тона до 21 август, когато са прекратили сами тази активност, твърди Павлов. Припомняме, че Регионалната екоинспекция в Стара Загора стопира наложително активността на централата, поради откритата биомаса на площадката на Брикетна фабрика, а не поради изгарянето на боклуци. Самият Павлов изясни, че централата гори биомаса без позволение в продължение на три години.В Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора са знаели за това и неведнъж са установявали нарушаванията като са снакционирали Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Дружеството пък е плащало актовете на стойност сред 10 и 15 хил лева и по-късно е продължавало с нарушаването.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР