Жители на Ел Пасо, Тексас отдават почит на загиналите най-малко

...
Жители на Ел Пасо, Тексас отдават почит на загиналите най-малко
Коментари Харесай

Уикенд новини: ЕС номинира Кристалина Георгиева за ръководител на МВФ; Третият лъч на метрото се бави

Жители на Ел Пасо, Тексас отдават респект на починалите минимум 20 души и 26 ранени при пукотевица в търговски комплекс в събота. За нападението беше арестуван 21-годишен мъж, живеещ в региона на Далас. По-малко от 24 часа по-късно имаше втори сходен случай пред бар в град Дейтън, Охайо, при който 10 души бяха убити и и минимум 16 ранени. Нападателят е бил погубен от полицията на мястото на престъплението.

© Stringer След горещата откъм вести лятна седмица, в която усещания правеха прокурорските дейности по теча на информация от Национална агенция за приходите, уикендът беше релативно спокоен. Най-интересните събития идваха на интернационалната сцена, като едно от тях касае и български жител - Кристалина Георгиева завоюва номинацията на Европейския съюз за правоприемник на Кристин Лагард като ръководител на Международния валутен фонд. Други вести за жалост бяха трагични, откакто за по-малко от 24 часа в две обособени престрелки в Съединени американски щати бяха убити общо минимум 30 души.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от почивните дни в България и света, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В напрегната поредност от гласувания Кристалина Георгиева завоюва номинацията на Европейския съюз, с цел да бъде препоръчана да наследи Кристин Лагард като идващ началник на Международния валутен фонд . Тя получи поддръжката на 56% от 28-те страни - членки на общността. Така тя може да стане първата жена от Източна Европа отпред на толкоз огромна интернационална институция, само че избирането й зависи от утвърждението на Съединени американски щати.

Новият трети метродиаметър в София ог Горна баня до квартал " Левски " няма да бъде пуснат преди Нова година. Първоначалните обещания бяха линията да тръгне за локалните избори на 27 октомври. Причината за забавянето е условието за най-малко половин година механически тествания на влаковете и системите за автоматизация, създадени от немската компания Siemens.

Националният статистически институт не регистрира съществени проблеми в туризма. Според данните за юни общите пътувания на чужденци в страната понижават с по-малко от %, а тези за отмора - с по-малко от 3 на 100. Резултатите опонират на изказванията на сектора, съгласно който сезонът по Черноморието върви с сред 10 и 20% спад на главните пазари.

" ВиК Смолян " възобнови блокирани поръчки за над 68 млн. лева без Данък добавена стойност. Търговете се бавеха поради тъжби от локални строителни компании в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). Едната поръчка е за 46 млн. лева без Данък добавена стойност, а другата - за 22.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи мита от 10% на оставащия китайски импорт в Съединени американски щати на стойност 300 милиарда $ годишно . Правителството в Пекин отговори, че не приема опасността и даде обещание ответни ограничения, в случай че митата влязат в действие. Новината докара до спад на финансовите пазари и бягство към безвредни активи като десетгодишните американски облигации и златото.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Френският откривател Франки Запата съумя да прелети Ламанша с летящия си ховърборд. Той излетя от френския град Сангат и преодоля дистанцията от 35 км до Дувър за към 24 минути. По средата на полета си Запата презареди гориво на транспортен съд. Предишният опит на Запата за полет над Ламанша беше в края на юли, само че беше несполучлив.

Фотограф: Yves Herman
СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще се събере изключително на съвещание в понеделник,
с цел да възвърне на работа в прокуратурата към този момент някогашния началник на Комисията за конфискация и нелегално имущество и новосъздадената (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. В сряда той подаде оставка и депутатите прекратиха пълномощията му. Развръзката пристигна 4 месеца след абсурда с противозаконните постройки - сауна и барбекю, на недекларираната голяма " тераса " към жилището на антикорупционния началник.
Георгиев е пуснал молба, че желае да се върне като прокурор в Спецпрокуратурата, където бе зам.-председател, преди да оглави КПКОНПИ.

OUT_OF_THE_OFFICE

Кино за пътешественици
01 - 15.08


В рамките на " Кино за пътешественици " феновете ще могат да избират от 28 заглавия, снимани в разнообразни краища на света, а акценти в програмата са " Уара: път към звездите " с презентация за Боливия от Валентин Валентинов, показване на книгата " Поздрави от синята палатка " на Петя Кокудева и " Йемен: непознатата земя " с презентация на Теди Иванова.
В културен център G8 и " Евросинема ", от 19:00 ч., цена на билета: 8 лева

Книги навън
02.08 - 11.09


Варна става хазаин за десета поредна година на най-голямото ревю на книги навън в България - " Алея на книгата ". Ще вземат участие 19 издателства, а измежду акцентите в програмата са представянията на " Поздрави от синята палатка " от Петя Кокудева, " Баш майстора вечно " от Веселина Господинова, " Вълнения " от Калин Терзийски и " Сливовиц " от Катерина Хапсали.
Във Варна, пространството от хотел " Черно море " до Фестивалния и конгресен център

Plastic Free Spirit
5.08


Първото издание на Social Mondays в " Маймунарника " е с тематика Plastic Free Spirit. На събитието ще се разисква преработването и намаляването на боклуци от заведения и питейни заведения. Ще вземат участие представители на бизнеса, общинската и държавната администрация, компании за разделно събиране, Неправителствени организации секторът и всички, за които тематиката с пластмасата е значима.
В " Маймунарника ", от 18:30 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР