Жители на двете села Мало и Голямо Пещене излязоха на

...
Жители на двете села Мало и Голямо Пещене излязоха на
Коментари Харесай

Жители на две села протестираха срещу добива на глауконит

Жители на двете села Мало и Голямо Пещене излязоха на безмълвен митинг пред постройката на РИОСВ-Враца. Поводът е идното отдаване на концесия на земи в непосредствена непосредственост до селата, където по открит прийом ще се добива минералът глауконит.
Страховете на хората са, че бъдещата кариера ще замърси въздуха в региона, ще прогони дивеча, ще направи къщите им непродаваеми, а животът в тези села нетърпим. “Искаме чист въздух”, “РИОСВ ще чуете ли гласа на народа?”, “Отрова, прахуляк и звук - Пещене не се продава, Вардев вън!” - бяха единствено част от лозунгите, издигнати по време на митинга.
Хората описаха, че неведнъж са алармирали в екоинспекцията във Враца за това, че локалните поданици са изрично срещу тази концесия. И през днешния ден в Регионална инспекция за опазване на околната среда бе импортирана подписка срещу концесията, в която своите подписи са положили над 280 поданици на двете села.
Подписката бе дадена на кмета на Голямо Пещене Тодор Тодоров. Той ще запознае с нея всички участници в експертната комисия, която заседава през днешния ден следобяд, с цел да одобри оценката за влияние върху околната среда на този план. За съвещанието дойде и Никола Вардев, който е представител на концесионера. Той бе посрещнат от протестиращите с освирквания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР