Жители на бургаски квартал газят във фекални води въпреки реализиран

...
Жители на бургаски квартал газят във фекални води въпреки реализиран
Коментари Харесай

Жители на бургаски квартали се оплакват от проблеми с канализацията, въпреки започнат проект

Жители на бургаски квартал газят във фекални води макар осъществен план за канализация. От общината изясняват, че той не е приключен, а за завършването му се чакат пари от страната.
Проектът за канализация за над 19 милиона лв. стартира през 2014 година и обгръща тогавашните села Рудник и Черно море. В него е включено всичко за обикновено водоподаване и канализация. Той се финансира от Предприятието за ръководство на дейностите за запазване на околната среда.

Днес Рудник и Черно море към този момент са квартали на Бургас откакто бяха присъединени преди няколко години, само че канализацията не стигна за всички. Като на улица Странджа да вземем за пример. Цялата е в дупки и трапове, а през два месеца остарялата канализация се запушва и хората газят във фекални води.

„ Почва да тече, тече два месеца, отпушат го, след два месеца отново се запушва и това нещо цяло лято мирише тука, болести се носят. Проектът за канализация от 4 години е почнал, до нас още не е стигнал. “

„ Кметският наместник – Таня Атанасова ли се споделяше, на нея се обаждаме, отношение никакво. Даже беше пуснала, че би трябвало да събираме пари от живущите на улицата, с цел да си оправим канализацията на улицата с наши средства, която е изключителна общинска благосъстоятелност, доколкото знам, улицата. “

„ Ако би трябвало ние единствено ще си създадем тази канализация, само че няма да плащаме налог на общината, за какво да го плащаме тоя налог? “, споделят локални поданици.

От Община Бургас са безапелационни, че планът не е завършил, нищо че на страницата им е с подобен статус. Ресорният заместник-кмет Руска Бояджиева показва, че той е сполучливо осъществен досега, чака се идващият транш на финансирането:

„ В момента вътрешната канализационна и водопроводна мрежа може би е изпълнена към 50%. Проектът се разделя за задачите на финансирането на няколко стадия, като стадиите се обособяват на правилото обвръзка с канално-помпени станции и опция за отклоняване на водите от построената част от плана. Т. е., гравитачни системи и надлежно припомпване от канално-помпените станции До момента е финансирано, от 2014 до 2018 година в това число, близо 11 300 000 лв..

Отпускането на финансирането се случва поетапно и на обособени траншове и за жалост това е повода то да се разтегля във времето. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР