Жители на Бургас излизат на митинг в подкрепа на четиримата

...
Жители на Бургас излизат на митинг в подкрепа на четиримата
Коментари Харесай

Митинг в Бургас в подкрепа на граничарите

Жители на Бургас излизат на протест в поддръжка на четиримата български граничари, откакто турският углавен съд в Къркларели още веднъж изиска обновяване на делото за случая от 2008 година, когато при опит да бъде арестуван почина турски нарушител.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов бяха оправдани от всички правосъдни инстанции в България, откакто две експертизи потвърдиха, че изстрелът от револвера му е създаден, откакто оръжието се е оплело в рибарските мрежи при битката. Служителите са оправдани и от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Обвинените граничари желаят помощта на страната

Въпреки това турският наказатален съд в Къркларели желае българските граничари да показват свои доказателства за случая преди 10 години.

Молбата на непознатия съд е да се призоват лицата, да бъдат осведомени с обвиняването, да им се даде право на отбрана, както и да бъдат разпитани по изложените в правосъдната поръчка условия.

"Всички материали по това досъдебно произвеждане са показани. Сега ние би трябвало да ги връчим публично посредством бургаския областен съд на турската страна. Благодаря на всички български институции, които застанаха зад нас ", съобщи за "Здравей, България " граничният служител на реда Николай Костов.

Полицаят Николай Петков благодари на кмета на Бургас, на Мая Манолова и Сотир Цацаров, както и на всички бургаски депутати, които се сплотиха за идеята.

"Все още нищо не е завършило. В България нещата се случват по-бавно, само че е значимо, че имаме поддръжка от всички институции ", безапелационен беше Живко Петков.

На площада пред правосъдната палата в Бургас ще дойдат представители на неправителствени организации и поданици на морския град, които непринудено се проведоха за протест, в поддръжка на граничарите.

Сотир Цацаров: "Държавата би трябвало да застане зад българските служители на реда "

Главният прокурор разяснява тази заран пред NOVA проблема с българските граничари, като уточни:

"Екипажът прави гневна опозиция да потопи лодката, в която са българските граничари, а след това да реализира директно нахлуване върху тях. Въпреки това патрулът съумява да се трансферира на борда на турската лодка, реализира дейности по задържане и в хода на стълкновението и директната физическа опозиция на един от турските жители, се създава несъзнателен изстрел “.

Цацаров разясни, че няма искане за предаване на българските жители на Турция, а и да има, продължи той – "България не предава свои жители, защото е направила запаса към тази наредба от Европейската спогодба за екстрадиция. Проблемът за граничарите е, в случай че Турция изиска тяхното търсене и те изоставен територията на страната ".

Главният прокурор бе безапелационен, че страната би трябвало да вземе доста ясна и безапелационна позиция, в която да съобщи, че застава зад своите служители на реда, които са бранили границата.

Призованият от Турция граничар: Не знам какво става

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР