Жители на Брацигово започват да събират подписка срещу намерението на

...
Жители на Брацигово започват да събират подписка срещу намерението на
Коментари Харесай

Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси

Жители на Брацигово стартират да събират подписка против желанието на задгранична компания да построи площадка за преработване на пластмаса край общинския център. Хората се притесняват, че активността на предприятието ще остави своя отрицателен екологичен отпечатък върху природата и надлежно трите гордости на градчето – минералните води, маслодайните рози и туризма.

Недоволството избухна след издание на известието на уеб страницата на локалната администрация. В апелите, популяризирани лавинообразно от през вчерашния ден, се споделя, че от началото на 2018 година Китай е спрял вноса от Европа на пластмасови боклуци поради вредите върху околната среда, а в този момент част от тях се насочват към Брацигово (вероятно се има поради, че вложителят – „ Европейска рециклираща компания “ ООД, е благосъстоятелност на бизнесмени от азиатската страна). Апелът към жителите е да поддържат подписката и да изпратят възражения на имейлите на родопската община и на РИОСВ-Пазарджик. Срокът за това е 14 дни, а те изтичат на 25 януари.

Дружеството има намерение да провежда активността си в някогашния цех за емайлирани домашен съдове. Имотът с повърхност близо 25 дка и съществуващите в него здания са отдадени с дълготраен контракт за наем от 29 октомври предходната година от притежателя – „ Каомет “ ЕООД.
 Брацигово настръхна против дружество за преработване на пластмаси
Годишно там ще се преработват по 20 000 тона боклуци, които ще се доставят на бали по 1000 кг. На място ще се сортират по цветове и типове, ще се раздробяват и измиват машинно, след това ще се изсушават, разтопяват и трансформират в гранули – суровина за ново произвеждане. Всекидневно ще се употребяват по 20 кубика вода, а след филтриране те ще се вливат в съществуващата канализация. В уведомлението си до Регионална инспекция за опазване на околната среда вложителите твърдят, че нямало да бъдат издадени рискови субстанции и нездравословни излъчвания от активността.

По данни от Търговския указател „ Европейска рециклираща група “ съществува в българския юридически мир от 26 септември 2018 година. Седалището на компанията е в Пловдив, на ул. „ Густав Вайганд “ 20. Собственици са двама китайски жители – Джоу Шидан с 80 000 лв. и Янг Ванг с 20 000 лв.. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР